Hlavní obsah

V Saúdské Arábii odsoudili 330 údajných teroristů

– Rijád • Aktualizováno

Zvláštní saúdskoarabský soud vynesl rozsudky nad 330 lidmi souzenými za teroristickou činnost. Jedna osoba dostala trest smrti, ostatní byly odsouzeny k odnětí svobody, zákazu vycestovat a domácímu vězení. Agenturu Reuters o tom ve středu informoval nejmenovaný zástupce saúdskoarabského ministerstva spravedlnosti.

Článek

Saúdskoarabské úřady souzené označují za členy skupiny, která se odklonila od správné cesty, což je považováno za eufemismus pro teroristickou síť al-Kajda.

Její šéf Usáma bin Ládin je původem ze Saúdské Arábie, z níž pocházelo také 15 z 19 atentátníků na USA ze září 2001. Rijád proti jejím členům systematicky bojuje od roku 2003, kdy tato skupina začala útočit také na cíle v království, zejména na tamní ropná zařízení a vládní budovy.

Tajné soudy

První procesy s dopadenými začaly až loni. Kromě členství v zakázané skupině byli mnozí ze zatčených souzeni za podporu a financování terorismu, za ohrožování národní bezpečnosti a za účast na bojích v cizině.

Ministr vnitra princ Najíf ibn Abdal Azíz Saúd loni oznámil, že za účast na teroristických akcích minulých pěti let bylo obžalováno 991 lidí.

Saúdskoarabští ochránci lidských práv v květnu poukázali na to, že se soudy konají v tajnosti. V petici zaslané královi Abdalláhovi žádali "spravedlivé a veřejné procesy". Předseda oficiální skupiny ochránců lidských práv v červnu řekl, že jeho organizace má možnost soudní řízení sledovat a že obžalovaní dostali právo na obhájce.

Reklama

Výběr článků

Načítám