Hlavní obsah

V izraelské Haifě mají náměstí Václava Havla

Tel Aviv

Náměstí v izraelské Haifě nese od pondělí jméno Václava Havla. Slavnostního pojmenování prostranství v nově budované čtvrti přístavního města se zúčastnil i český ministr kultury Daniel Herman,

Foto: Ministerstvo kultury ČR, ČTK

Náměstí v izraelské Haifě nese od pondělí jméno Václava Havla.

Článek

Náměstí, které má Havlovo jméno, se nachází v nově budované čtvrti Šimona Perese na hoře Karmel, na jejímž úpatí město Haifa leží. Jde o rychle se rozvíjející, moderní část města, která má být v blízké budoucnosti i důležitým dopravním uzlem.

Ceremonie, které se vedle Hermana zúčastnil i starosta Haify Jona Jahav a český velvyslanec v Izraeli Ivo Schwarz, pokračovala promítáním filmu o Václavu Havlovi na radnici. Přítomni byli i čeští krajané.

V rámci připomínkových akcí u příležitosti 25. výročí znovunavázání vzájemných vztahů mezi Českem a Izraelem má být v budoucnosti po Havlovi pojmenována také ulici v Jeruzalémě. Na univerzitě v Tel Avivu by měla být odhalena lavička nesoucí exprezidentovo jméno.

Gdaňsk, Štrasburk i Paříž

Ulici po Václavu Havlovi v zahraničí už dříve pojmenoval polský Gdaňsk a jméno politika a dramatika nese i ulička a přilehlý parčík v centru polské Opole. Ve francouzském Štrasburku byla Havlovým jménem nazvána jedna z budov Evropského parlamentu a v Paříži byla v listopadu 2013 slavnostně otevřena Knihovna Václava Havla.

Na Havlovu lavičku je v zahraničí možné usednout třeba v Dublinu, Washingtonu, Barceloně nebo v Oxfordu.

V Česku je asi nejznámější stavbou pojmenovanou po Havlovi mezinárodní letiště v pražské Ruzyni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám