Hlavní obsah

V Izraeli zatkli palestinské radikály, kteří připravili atentát v Tel Avivu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tel Aviv

Izraelské bezpečnostní síly ve čtvrtek oznámily, že zadržely buňku, která provedla ve středu atentát na autobus v Tel Avivu, při němž bylo zraněno 30 osob. Je mezi nimi i izraelský Arab, který nálož v autobusu nastražil a pak zavolal spolupachatelům, aby ji na dálku odpálili. Zadrženi ale byli i operativci, kteří atentát naplánovali a mají vazby na radikální organizace Hamás a Islámský džihád, napsal list Ha´arec.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Telavivský autobus, na který byl spáchán atentát.

Článek

Počet ani jména zadržených uvedeny nebyly, protože se očekávají další zatýkání. Tajná služba Šin jen zmínila, že většina zadržených organizátorů pochází z vesnice Bajt Lakíja na západním břehu Jordánu. Skupina naverbovala izraelského Araba z města Tajba v Izraeli, který ale také pocházel v Bajt Lakíje, ovšem získal izraelské občanství, aby jeho rodina nebyla rozdělená.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Autobusem v Tel Avivu otřásla explozeVideo: Reuters

Aby se atentátníci dostali do Tel Avivu, použili vozidlo izraelského zaměstnavatele Araba z Tajby. Tento muž umístil nálož napojenou na mobilní telefon v autobuse. Pak z něj vystoupil a zavolal svým komplicům, kteří telefonátem na příslušný mobil bombu odpálili.

K útoku se přihlásilo ozbrojené křídlo umírněné strany Fatah prezidenta Mahmúda Abbáse a ještě jedna další radikální palestinská organizace. Podle mluvčí izraelské armády Avital Leibovičové byl ale zadržený muž členem Hamásu, který vládne v Gaze.

Foto: Nir Elias, Reuters

Telavivský autobus poškozený výbuchem

Exploze autobusu na jedné z nejrušnějších tříd Tel Avivu oživila mezi Izraelci těžké vzpomínky na časté útoky proti autobusům během minulé dekády palestinského povstání. [celá zpráva]

Tajná služba uvedla, že naštěstí byla použita jen malá nálož, takže zranění nejsou tak vážná a v nemocnici skončilo jen šest lidí se středně vážnými zraněními.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám