Hlavní obsah

V egyptské Alexandrii se zřítil dvanáctipatrový dům

– ALEXANDRIE • Aktualizováno
Novinky, aš, Novinky, ČTK, BBC, DPA

Nejméně pět lidí zahynulo v pondělí v druhém největším egyptském městě Alexandrii, když se tam zřítil dvanáctipatrový dům. Dvě ženy - Egypťanku a Američanku - se podařilo zachránit. Záchranáři očekávají, že pod troskami je pohřbeno dvacet osob.

Článek

V domě ve čtvrti Loran na východě přístavu bylo třicet šest bytů. Žilo v nich 18 rodin, celkem kolem 50 osob. Proti původním informacím se ale nepotvrdilo, že by většina obyvatel pobývala v okamžiku neštěstí doma. Budova se sesula v dopoledních hodinách, kdy už řada obyvatel odešla do práce a děti do školy.

Podle prvních zpráv bylo z trosek vyproštěno pět těl obětí, ale čeká se, že jich bude více. "Větší počet obětí zatím nelze vyloučit," řekl novinářům mluvčí záchranářů. Na místě zasahují sanitky i záchranáři. Na odklízení trosek se podílejí jednotky civilní obrany.

Trosky zříceného domu v Alexandrii. FOTO: REUTERS/ Mohammed Rudi

Dům se zřítil během rekonstrukce, řekl starosta Alexandrie Adil Labib. Podle dokumentů úřady nařídili majiteli domu, aby odstranil nelegální vestavby v domě.

Při pádu budovy byly poškozeny dva sousední domy, které musely být evakuovány.

Trosky zříceného domu v Alexandrii. FOTO: REUTERS/ Mohammed Rudi

Podobné případy zhroucení budov nejsou v Egyptě vzácností, protože domy bývají poddimenzovány. V roce 2005 zahynulo při podobném neštěstí v Alexandrii 16 osob.

Trosky zříceného domu v Alexandrii FOTO: ČTK/AP

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám