Hlavní obsah

V Egyptě zaútočili na křesťanskou svatbu, zemřela i osmiletá dívka

Káhira

Tři oběti si v neděli večer vyžádal útok střelců na motocyklu na svatební hosty před kostelem koptských křesťanů v Gíze na předměstí Káhiry. Střelba zabila muže, ženu a osmiletou holčičku, dalších dvanáct lidí bylo zraněno, uvedla BBC s odvoláním na egyptské ministerstvo vnitra. K útoku se nikdo nepřihlásil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Před kostelem koptských křesťanů se shromáždil dav lidíVideo: Reuters

 
Článek

Podle zdrojů z policie střelci zaútočili na lidi, kteří vycházeli z kostela. Stříleli po nich bez výběru. Koptský kněz Thomas Daúd agentuře Reuters řekl, že když střelba propukla, byl v kostele. Muž a dívka zemřeli na místě útoku, žena po převozu do nemocnice.

Další knez Bešaj Lotfi uvedl, že policie kostel od července nestřeží. Koptské kostely přitom byly terči odvetných útoků příznivců Muslimského bratrstva poté, co bezpečnostní síly rozbily jejich tábory v Káhiře. Tehdy vypálili řadu kostelů a církevních staveb. [celá zpráva]

Důvodem je, že když generál Abdul Fatah Sisí oznámil v televizi, že islamistitcký prezident Muhammad Mursí byl odstaven, doprovázel ho koptský papež Tavadros II. Tomu pak vyhrožovali zabitím. Někteří muslimové spekulují, že se podílel na spiknutí, jehož cílem bylo odstranit Mursího.

Koptští křesťané jsou na rozdíl od arabské většiny potomky původních starých Egypťanů a tvoří asi deset procent egyptského obyvatelstva. Podle církevních představitelů opustilo Egypt od Mubarakova pádu již velké množství koptských křesťanů a mnozí další to zvažují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám