Hlavní obsah

V Egyptě se bourají domy u hranic s pásmem Gazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Egyptská armáda a její buldozery začaly ve středu bourat desítky domů v oblasti u hranic s palestinským pásmem Gazy. Do konce roku by tam mělo vzniknout nárazníkové pásmo, které má zabránit pašování zbraní a pohybu radikálů mezi Egyptem a palestinským územím. V oblasti se nachází asi 800 domů, místní obyvatelé je již začali opouštět. Od vlády prý dostanou odškodné, informovaly světové agentury.

Foto: Eyad Baba, ČTK/AP

Egyptská armáda začala bourat desítky domů v oblasti u hranic s palestinským pásmem Gazy.

Článek

"Jestliže některý z místních občanů odmítne oblast opustit po dobrém, jeho majetek bude násilně zabaven," citovala agentura Reuters z prohlášení, které k dění u hranic s Pásmem Gazy vydala egyptská vláda a nese podpis premiéra Ibráhíma Mahlába.

Egypt vyhlásil v části Sinajského poloostrova tříměsíční výjimečný stav. Jde o reakci na páteční útoky, při kterých přišlo o život nejméně 33 egyptských vojáků.

Prezident Abdal Fattáh Sísí o víkendu prohlásil, že útoky byly financovány ze zahraničí, a slíbil tvrdá opatření proti ozbrojencům. K atentátům nedaleko hranic s pásmem Gazy a Izraelem se zatím nikdo nepřihlásil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám