Hlavní obsah

Turecko odklízí mořský sliz. Nejhorší jsou mrtvé ryby s otevřenými tlamičkami, říká potápěč

– Istanbul

V okolí nejlidnatějšího tureckého města Istanbulu i u dalších měst na pobřeží Marmarského moře se v posledních několika měsících rozšířil mořský sliz, který ohrožuje živočichy, místní rybolov i turistiku. Hustá substance vytvořená kvůli přemnožení mořských mikrořas má letos nebývalý rozsah a Turci už začali s jejím odklízením.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turecko začalo s likvidací mořského slizuVideo: Reuters

 
Článek

„V tomto období obvykle bývá pod hladinou minimální viditelnost, nyní to tam ale vypadá jako město zasypávané půl roku sopečným prachem. Připomíná to místo po jaderném výbuchu,” popsal podmořský svět v jednom z míst u Istanbulu potápěč Seyit Ali Aral.

„Nejhorší jsou ale obrázky mnoha mrtvých ryb s otevřenými tlamičkami, jak nemohly dýchat,” citoval Arala server Dural.

Japonsko začne vypouštět vodu z Fukušimy do moře. Potrvá to desítky let

Svět

Sliz vytváří pokrývku na hladině, ale může sahat i do hloubky několika metrů.

Mořský sliz se nyní hojně rozšířil i u města Erdek na jihu Marmarského moře. „Potřebujeme novou odpadní politiku, neměli bychom do Marmarského moře vypustit už ani litr odpadu. Moře je bezmocné,” uvedl děkan fakulty pro výzkum moří univerzity v Bandirmě Mustafa Sari.

Podle expertů přispívá k přemnožení mikrořas také zvýšení teploty moří, tedy globální oteplování.

Mořský sliz zaplavil Marmarské moře hojně například v roce 2007, teď je ale situace podle místních médií horší. Samotný sliz není nebezpečný, umírají ale kvůli němu mořští živočichové a rybáři nemohou rozhazovat sítě a přicházejí tak o živobytí. Sliz na hladině může být také hostitelem pro nebezpečné organismy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám