Hlavní obsah

Šest radikálů uteklo z izraelského vězení, vykopali tunel lžícemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Bývalý velitel Brigád mučedníků al-Aksá a pět příslušníků palestinského Islámského džihádu uteklo z přísně střeženého izraelského vězení Gilboa. Izraelské bezpečnostní síly zahájily rozsáhlou akci s cílem je dopadnout, uvedla stanice BBC. Na podezřelé je upozornili místní farmáři, kteří si uprchlíků všimli, když běželi přes pole.

Foto: Gil Eliyahu, Reuters

Lidé u vyústění tunelu za zdí izraelské věznice, jímž uniklo šest Palestinců.

Článek

„Přes noc jsme dostali několik zpráv o podezřelých individuích v polích,“ uvedl policejní mluvčí Eli Levy. Vidět byli kolem 1:30.

Když věznice ve čtyři ráno počítala vězně, ukázalo se, že jich šest chybí. Utekli tunelem. Rozšířili odpadní šachtu z koupelny a tou se pak dostali dál. Z odpadu pak vykopali tunel ústící ven hned za zdí věznice přezdívané Sejf.

Podle listu The Jerusalem Post vyhrabali tunel zrezivělými lžícemi, které ukrývali za plakátem. Všech šest vězňů obývalo jednu celu. Není jasné, jak se jim podařilo překonat železné výztuže, nicméně do věznice se opakovaně pašovaly různé předměty.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Věznice Gilboa v Izraeli

Tunel muži museli vyhrabávat nejméně dva měsíce. Policie vyšetřuje, jestli do útěku nebyla zapletena stráž. Předpokládá, že vězni měli venku komplice, s nímž komunikovali přes mobil.

Tři ze šesti uprchlíků se pokusili utéci už dříve. Mezi jinými utekl i velitel Fatahu Zakaria Zubajdi, který stál za několika teroristickými útoky a zabil mnoho Izraelců. Tajná služba Šin Bet ho zatkla v roce 2019 a soudili ho za dva tucty zločinů včetně pokusu o vraždu. Čtyři příslušníci Islámského džihádu byli odsouzeni na doživotí za vražedné útoky na Izraelce.

Palestinský Islámský džihád označil jejich útěk za hrdinský a je „hlubokým selháním okupační armády“. I izraelská vězeňská služba přiznala, že jejich útěk je „velkou bezpečnostní a zpravodajskou chybou“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám