Hlavní obsah

Saúdská Arábie sestřelila rakety a drony jemenských šíitů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rijád

Vojenská koalice vedená Saúdskou Arábií v pondělí oznámila, že zachytila a sestřelila čtyři balistické střely a sedm bezpilotních letounů s výbušninami, které do Saúdské Arábie z Jemenu vyslali vzbouření šíitští Húsíové. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Reuters

Terminál saúdskoarasbkého letiště Abhá po starším zásahu raketou Húsíů

Článek

Koalice zahájila  proti Húsíům další operaci v červenci kvůli řadě přeshraničních útoků Húsiů pomocí dronů a raket. Při posledním útoku na neohlásil Rijád žádné ztráty. Neuvedl však, kde byly drony a rakety sestřeleny a kam mířily.

V minulosti vypálili Húsíové rakety a drony nejen na města a elektrárnu u hranic, ale také opakovaně na Rijád. [celá zpráva] Tvrdí, že právě oni napadli rafinérii Aramka. [celá zpráva] Útočili také na tankery u svého pobřeží.

Jemenští povstalci znovu zaútočili drony na saúdské letiště Abhá

Svět

Jemenský konflikt propukl v roce 2014, kdy se Húsíové, které podporuje Írán, zmocnili značné části severu země, včetně hlavního města Saná. Koalice pod vedením Rijádu, kterou podporují Spojené státy, se do konfliktu na straně mezinárodně uznané vlády prezidenta Abda Rabbúa Mansúra Hádího zapojila v následujícím roce s cílem porazit šíitské povstalce podporované Íránem. Povstalci tvrdí, že bojují proti zkorumpovanému systému.

Konflikt je mnohými v regionu vnímán jako zástupná válka Saúdské Arábie a Íránu. V Jemenu situace využili radikálové z Al-Káidy, kteří tam operují a vytvořili si tam řadu základen. Situace se loni zkomplikovala i na jihu, kde se vzbouřily síly bojující na straně prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádíhoa a požadovaly odtržení dříve samostatného Jižního Jemenu.  Na konci roku byla uzavřena dohoda, ale napětí trvá.

Jemenská vláda podepsala se separatisty dohodu o sdílení moci

Blízký a Střední východ

.

Reklama

Výběr článků

Načítám