Hlavní obsah

Sarin vyslali Asadovi vojáci, naznačuje azimut stanovený inspektory OSN

Novinky, rei

Nejméně dvě rakety s nervovým plynem sarinem, které 21. srpna zabíjely na východním předměstí syrského hlavního města Damašku, byly vystřeleny z armádních pozic na hoře Kásjún. Podle amerického deníku The New York Times a organizace Human Rights Watch to vyplývá z údajů, které ve své zprávě uvedli inspektoři OSN.

Foto: Ahmad Alshami, Reuters

Inspektor OSN na předměstí Damašku shromažďuje důkazy o útoku.

Článek

Komisaři OSN pod vedením švédského vědce Akeho Sellströma ve své zprávě zveřejněné v pondělí potvrdili nasazení zhruba 350 litrů sarinu. Neukázali na viníka, ale v případě dvou raket nalezených v oblastech Ghúty byli schopni stanovit azimut dráhy letu.

Drastické záběry obětí chemického útoku v Sýrii

Jedna střela před dopadem na zem prorazila „vegetační stěnu“ a na zemi vytvořila prohlubeň. „Čára spojující kráter s vegetační stěnou přesvědčivě ukazuje na (orientovaný úhel) 35 stupňů,“ uvedla inspekce.

V druhém případě a na jiném místě dopadla raketa do „relativně měkké půdy“, v níž zůstala zčásti zabořená. Díky tomu mohli inspektoři odečíst orientovaný úhel 285 stupňů.

Gardě velí prezidentův bratr

Oba tyto azimuty ze dvou odlišných míst se střetávají na hoře Kásjún tyčící se nad Damaškem, spočítaly nezávisle na sobě The New York Times a Human Rights Watch.

„Je to gravitační centrum režimu,“ popsal vyvýšeninu penzionovaný libanonský generál Elias Hanna, který dnes přednáší na Americké univerzitě v Bejrútu. Na hoře je umístěna Republikánská garda, velitelství zvláštních sil i elitní čtvrtá divize syrské armády. Konkrétně azimuty naznačují, že rakety byly vypáleny 104. brigádou Republikánské gardy, která má velkou základnu na západní straně hory.

„Není to nezvratný důkaz, ale je vysoce nasvědčující,“ komentoval analytik satelitních záběrů při Human Rights Watch Josh Lyons.

Republikánská garda, jíž velí bratr prezidenta Asada Mahír, má na starosti bezpečnost hlavního města včetně prezidentského paláce, který lze vidět z hory. Povstalcům se nikdy nepodařilo základny na hoře ohrozit.

Sýrie: My máme svoje důkazy

Syrský režim tvrdí, že za chemickým útokem nestál. Ve středu podle agentury Interfax předal Rusku nové důkazy o tom, že útočili povstalci.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

molekulární model nervového plynu Sarin

Foto: Profimedia.cz

Aleppo v Sýrii

Moskva také upozornila, že zpráva OSN na původce útoku neukázala a závěry inspektorů jsou „zpolitizované, předpojaté a selektivní“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám