Hlavní obsah

Psi českých záchranářů se v Bejrútu pořezali

Novinky,
Bejrút

Český tým záchranářů pokračuje v libanonském Bejrútu v záchranných pracích. Zranění utrpěli dva psi, kteří si v troskách pořezali tlapy. Po ošetření ale mohli oba pokračovat v pátrání, uvedli v pátek hasiči na Twitteru.

Čeští hasiči v LibanonuVideo: HZS Praha

 
Článek

„Všichni členové týmu jsou v pořádku, po včerejším nasazení evidujeme lehká zranění dvou psů – řezné rány na tlapách. Vše jsme ošetřili na místě a oba psi pokračují v misi,” popsal situaci vedoucí týmu Jiří Čmakal.

Tlaková vlna po úterním výbuchu vyrazila ve většině domů v libanonské metropoli okna a ulice jsou pokryté střepy skla.

Tým také upřesnil, kde v pátek působí: „Dnes pracujeme v přístavu. Náš úkol je potvrdit, že se v troskách nikdo nenachází.”

Místa nasazení a přesuny týmu jsou průběžně konzultovány s ochranou ambasády ČR. Během dne se přemístí na další místo, transport organizuje libanonská armáda, která řídí veškeré záchranné operace v přístavu a dohlíží na vyšetřování.

Do Bejrútu míří expert na krizové řízení

V pátek večer odletí do Bejrútu také Miroslav Lukeš z karlovarského hasičského záchranného sboru.

Čeští hasiči v Libanonu

„Jde o odborníka na krizové řízení, který bude mít na starost koordinaci práce zahraničních USAR týmů. Prošel speciálním výcvikem a nasbíral řadu zkušeností ze zahraničí, podílel se na vyhodnocování protipovodňových opatření v Nigérii nebo koordinoval humanitární pomoc na Filipínách po rozsáhlých tropických bouřích. Naposledy působil v mezinárodním koordinačním týmu po zemětřesení v Nepálu v dubnu 2015,“ doplnila mluvčí hasičů Nicole Studená.

Ve středu měli hasiči problémy se do prohledávání trosek zapojit kvůli obstrukcím libanonské armády a pomoci musela ambasáda.

České záchranáře v Bejrútu nechtěli nechat pracovat

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám