Hlavní obsah

Příměří v Gaze se přes tvrzení Hamásu nekoná

Novinky, rei
Ramalláh/Gaza/Jeruzalém
Aktualizováno

Navzdory tomu, že mluvčí palestinského hnutí Hamás v úterý prohlašoval, že se Palestinci s Izraelci „v principu“ domluvili na příměří, které mělo začít platit o půlnoci, klid zbraní se nekoná a v Gaze se i ve středu bojuje. Mrtvých je už více než 140. Na západním břehu pomáhá vyjednat smír i ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová, Hamás mezitím veřejně popravil šestici mužů, které označil za izraelské špióny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vzájemné ostřelování Gazy a Izraele stále pokračujeVideo: Reuters

 
Článek

„Nepochybuji o tom, že zástupci Hamásu by byli víc než šťastní, kdyby jim byl dopřán dočasný oddech, pauza, aby si mohli odpočinout a znovu se vyzbrojit, takže by příští týden nebo měsíc dopadaly na Izrael další rakety. O to nemáme zájem,“ komentoval pro BBC Hamásem avizované příměří mluvčí izraelské vlády Mark Regev.

Zástupce Hamásu, který s Izraelci jedná o klidu zbraní v Káhiře, v úterý prohlásil, že o půlnoci vstoupí v platnost příměří. Řekl, že obě strany se na tom „v zásadě“ domluvily. Egyptský prezident Muhammad Mursí, který rozhovory zprostředkovává, ale takový výsledek jednání neohlásil a izraelská delegace tento výstup přímo popřela.

Foto: Majdi Fathi , Reuters

Raketa vypálená ze severu pásma Gazy na Izrael

Foto: Yannis Behrakis , Reuters

Izraelské tanky u hranice s pásmem Gazy

Foto: ČTK/AP

Rozbombardované město Gaza

Ostřelování Izraele a odvetné útoky v Gaze pokračovaly i v noci a ve středu. Centrem Tel Avivu navíc otřásla exploze autobusu. [celá zpráva]

Palestinský tábor hlásí 136 mrtvých za týden bojů, Izrael eviduje pět mrtvých. V pásmu Gazy bylo navíc v úterý zlynčováno šest mužů, kteří byli označeni za izraelské agenty. Dav po mrtvolách dupal a plival na ně a tělo jednoho z popravených bylo zapřaženo za motorku a vláčeno ulicemi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Motorkáři v Gaze za sebou táhli tělo popraveného údajného izraelského špiónaVideo: Reuters

Kromě generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna v regionu jedná i ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová. Navštívila Ramalláh na Západním břehu Jordánu a setkala s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem, který ale patří k hnutí Fatah, které Hamásu konkuruje.

Clintonová se už v úterý setkala s předsedou izraelské vlády Benjaminem Netanjahuem, jenž jí řekl, že Izrael upřednostňuje diplomatické řešení konfliktu. Zopakoval ale, že Izrael je připraven i pro tvrdou akci.

Foto: ČTK/AP

Palestinec gestikuluje po izraelské útoku na jihu pásma Gazy.

Foto: ČTK/AP

Hillary Clintonová s Mahmúdem Abbásem

Chtějí větší záruky

Podle izraelského listu Ha’arec je vláda v Jeruzalémě rozpolcena v otázce postupu. Zatímco ministr obrany Ehud Barak je údajně pro přijetí návrhu o příměří předloženého Egyptem, Netanjahu a ministr zahraničí Avigdor Lieberman jsou proti.

Stanice BBC uvedla, že obě strany chtějí víc než jen příměří. Palestinci usilují o zrušení izraelské blokády jejich enklávy, tedy o otevření hranic, zatímco Izrael požaduje záruku trvalého zastavení raketových útoků vedených z Gazy a slib, že Palestinci nebudou zbrojit prostřednictvím dodávek přes Egypt, jehož nová vláda je jim na rozdíl od té předchozí nakloněna.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám