Hlavní obsah

Při demonstracích v Egyptě zahynulo šest lidí

Káhira

Tisíce příznivců svrženého prezidenta Muhammada Mursího v pátek vyšly do ulic Káhiry i několika dalších egyptských měst. Při střetech stoupenců a odpůrců islamistů zemřelo šest lidí a dalších nejméně 50 jich bylo zraněno, uvedla agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaný bezpečnostní zdroj.

Foto: Louafi Larbi, Reuters

Příznivci Muslimského bratrstva při demonstraci v Egyptě

Článek

Páteční protesty byly dosud největší po několika dnech relativního klidu. Ten zavládl po násilných střetech s armádou, při kterých přišlo o život na 900 lidí, a poté, co bylo zadrženo množství představitelů ještě donedávna vládnoucího Muslimského bratrstva, uvedla agentura Reuters.

I když zprvu vše probíhalo bez problémů, nakonec se objevily ojedinělé incidenty a armáda použila proti protestujícím v Káhiře slzný plyn. Rovněž přišlo o život šest lidí, egyptské úřady ale neupřesnily, co smrt Egypťanů zapříčinilo.

Vojáci jen dohlíželi

Hned po  modlitbách vyšlo asi 500 demonstrantů do ulic v centru Káhiry a křičeli hesla jako Probuďte se, nebojte se, armáda musí odejít!, Ministerstvo vnitra jsou zločinci! či Egypt je islamistický, ne sekulární! Na dění dohlíželi vojáci spolu s policejními těžkooděnci v neprůstřelných vestách. Nijak nezasahovali, jen protestujícím zablokovali přístup na jeden z mostů přes řeku Nil.

Armáda se na demonstrace důkladně připravila a uzavřela v metropoli přístupové cesty k několika hlavním náměstím, včetně Tahríru a zavřela i mešitu na Ramsesově náměstí.

Pochody se konaly i v Alexandrii, Suezu či Port Saídu. Demonstranti, mezi kterými byli muži i ženy, nesli nejrůznější transparenty a mnozí měli zdvižené čtyři prsty, což je symbol, který se stal vlastní příznivcům Muslimského bratrstva. Gesto solidarity odkazuje k událostem u mešity Rábaa al-Adavíja v Káhiře, kde při vyklízení protestního tábora islamistů zemřely stovky lidí. Slovo „rábaa” totiž znamená čtyři.

Reklama

Výběr článků

Načítám