Hlavní obsah

Pohřeb zabitého libanonského generála přerostl v protivládní útoky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bejrút

Pohřeb zabitého libanonského šéfa tajných služeb a syrského kritika Visáma Hasana v neděli v Bejrútu vyústil v pouliční násilnosti. Několik stovek demonstrantů zaútočilo na sídlo premiéra a podle agentury Reuters se jim podařilo prolomit vnější ochranný kordon. Vojáci a policisté, kteří dohlížejí na bezpečnost pohřbu a demonstrací, proti davu použili slzný plyn.

Foto: ČTK/AP

Jeden z demonstrantů vylezla na sochu na bejrútském Náměstí mučedníků.

Článek

Vojáci se nyní podle AP demonstranty snaží zahnat varovnými výstřely z pušek a samopalů. Ze záběrů zpravodajské televize CNN je patrné, že situace v centru metropole je nepřehledná. Demonstranti, kteří se dožadují odstoupení vlády, v níž dominuje prosyrské šíitské hnutí Hizballáh, házejí na bezpečnostní jednotky kameny, lahve a dýmovnice a také demolují vozy v ulicích a výlohy obchodů.

Okolo 15:00 SELČ začala za přísných bezpečnostních opatření v bejrútském sídle policie oficiální tryzna. Ceremonie s vojenskými poctami začala za účasti Hasanovy manželky a jejich dětí. Mezi účastníky jsou podle DPA také libanonský prezident Michel Sulajmán a premiér Nadžíb Míkátí.

Foto: ČTK/AP

Libanonci uctili památku zabitého generála již v sobotu.

V ulicích Bejrútu se již během dne shromáždily tisíce demonstrantů. K masovým protestům vyzvala sunnitská opozice, která do odstoupení Míkátího kabinetu odmítá jakýkoli dialog, napsal Reuters.

Hasan zahynul v pátek při bombovém útoku, spolu s ním zahynulo sedm lidí a dalších 80 osob utrpělo zranění. Generál se mimo jiné podílel na vyšetřování vraždy bývalého libanonského premiéra Rafíka Harírího. Již v sobotu Libanonci uctili Hasana dnem smutku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám