Hlavní obsah

Pákistánský pediatr měl opakovaně používat jednu stříkačku, teď má 1500 dětí HIV

– Islámábád

V pákistánské provincii Sindh za dva roky rapidně vzrostl počet dětí nakažených HIV. Aktuálně jich je přes 1500, šíření viru přitom podle úřadů způsobil místní pediatr Muzáfar Ghangro. Aby ušetřil peníze, měl očkovat vícero dětí jednou injekční stříkačkou.

Foto: Profimedia.cz

Matka s dítětem podstupují v Pákistánu test na HIV

Článek

Za dva roky se počet dětí s HIV více než ztrojnásobil. Místním trochu pomáhá největší pákistánské testovací centrum ve městě Rota Dero, které vzniklo právě před dvěma roky, když se HIV u dětských pacientů začal šířit. Jenže rodiny nemocných potřebují absolvovat více testů v soukromých klinikách, na což většinou sotva mají peníze.

Mnoho místních přitom dosud o HIV nemělo ani ponětí, virus teď ale hraje v jejich životech prim. „Vláda nám neposkytla ani žádná antibiotika nebo multivitamíny a my si je nemůžeme dovolit kupovat. Jsme odsouzeni k zániku,“ uvedla 25letá Hákima Šárová, která měla sama pozitivní test na HIV.

Úřady viní pediatra

Dosud zemřelo přibližně 50 nemocných dětí, ale podle pediatrické specialistky Fátimy Marové z univerzity Aga Chán v Karáčí bude počet zemřelých růst vzhledem k podmínkám, v jakých rodiny žijí. Děti jsou navíc často podvyživené.

Místní úřady z šíření HIV mezi dětmi viní oblíbeného pediatra z Rato Dero Muzáfara Ghangru, který podle policie měl šetřit peníze tím, že používal jednu injekční stříkačku u vícero dětských pacientů. Ghangro byl policií zadržen, byl ale propuštěn po zaplacení kauce.

Foto: Profimedia.cz

Pediatr Muzáfar Ghangro

Pediatr obvinění odmítá a tvrdí, že ostatní kolegové to na něj ušili, protože byl velmi úspěšným pediatrem. Whistle-blower Imrán Akbar Arbání, který před dvěma lety na praktiky s injekcemi upozornil jako první, tvrdí, že se od té doby situace nezměnila.

„Je pořád stejně špatná jako před dvěma lety,“ uvedl praktik s vlastní soukromou klinikou. Před dvěma lety podle něj úřady reagovaly rychle, ale nyní trochu ztrácejí disciplínu.

„První tři měsíce zakázaly činnost různým podvodníkům a neautorizovaným lékařům, zavřely jejich kliniky. Jenže ti stejní lidé už znovu obdrželi povolení zpět,“ tvrdí Arbání. S jeho rétorikou souhlasí Rafik Chanání, šéf pákistánské společnosti pro infekční choroby: „Regulační oddělení existují jen na papíře a v dokumentech, ale prakticky jsou neúčinná.“

HIV

 Virus HIV (z angl. Human Immunodeficiency Virus, virus lidské imunitní nedostatečnosti) způsobuje nemoc AIDS z anglického výrazu pro "syndrom získané imunitní nedostatečnosti".

Přenáší se zejména při sexuálním styku a krví. Běžný kontakt s nakaženou osobou nepředstavuje žádné riziko.

V návaznosti na skandál zakázala pákistánská vláda dovoz injekčních stříkaček. Lékaři nyní musí využívat jednorázové jehly, které není možné znovu nasadit a fungují tak jen na jedno použití.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám