Hlavní obsah

Osm měsíců pro Američana, který přihlížel vraždám Iráčanů a nezasáhl

– WASHINGTON
Novinky, BBC, aš, Fox News

Na osm měsíců do vězení byl ve čtvrtek odsouzen americký voják Steven Ribordy, který přihlížel zabití čtyř iráckých vězňů. Pomáhal jedno z těl obětí hodit do kanálu. Vinu přiznal a nízký trest dostal výměnou za to, že bude svědčit proti svým spolubojovníkům z jednotky.

Článek

V případu je obviněno sedm amerických vojáků. Ti v dubnu 2007 po přestřelce se vzbouřenci nedaleko Bagdádu zadrželi čtyři Iráčany. Podle žaloby je zabili na oplátku za to, že jim spolubojovníky pozabíjeli vzbouřenci.

Tři seržanti John Hatley, Joseph May a Michael Leah jr. byli obviněni z vraždy a ze spiknutí s cílem vraždit.

Ribordy před soudem řekl, že držel stráž, ve chvíli, kdy byli Iráčané postříleni. Pak pomáhal jedno z těl hodit do kanálu. Před soudem vyjádřil lítost, ale proti vraždění nezasáhl. „Důvodem, proč jsem nic neřekl, byla loajalita vůči mým kamarádům,“ řekl.

Jde další z řady případů, v nichž američtí vojáci čelí obvinění z vražd nevinných Iráčanů. Většina případů však vyzněla do ztracena.

V tom největším z Hadísy, kde bylo 19. listopadu 2005 zavražděno ve svých domech 24 Iráčanů, ale zůstává už jen jediný obviněný Frank Wuterich. Ještě letos stane před soudem za zabití devíti lidí. V případu bylo původně obviněno osm vojáků, sedm jich bylo ale obvinění zproštěno, i když zabíjeli, netušili ale, že nejde o vzbouřence.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám