Hlavní obsah

Olmert nařídil novou ofenzívu do hloubi Libanonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM/BEJRÚT/NEW YORK

Izraelský premiér Ehud Olmert v pátek nařídil rozšíření pozemní operace v Libanonu. Podle agentur není Izrael spokojen s pomalým jednáním Rady bezpečnosti OSN  ohledně rezoluce, která by nastolila příměří. Izrael nesouhlasí s okamžitým stažením, které požaduje Libanon, protože se bojí, že by se na jeho hranice vrátily milce Hizballáhu.

Článek

"Předseda vlády Ehud Olmert a ministr obrany Amir Perec nařídili armádě, aby se připravila k zahájení pozemní operace do hloubky Libanonu v souladu se středečním rozhodnutím bezpečnostního kabinetu," řekl novinářům vysoký izraelský činitel, který nechtěl být jmenován.

Ofenzíva byla ohlášena ve středu [celá zpráva], ale pak byla odložena, aby měli prostor diplomaté. [celá zpráva

Na hranici už je připraveno 40 000 izraelských vojáků, kteří by měli postoupit do hloubky dvaceti až 30 kilometrů k řece Litani. Zatím v Libanonu působí 10 000 izraelských vojáků.

Izraeli podle expertů chce tlačit na OSN, nelíbí se mu současná podoba rezoluce, která nevyzývá k odzbrojení Hizballáhu.

S novou iniciativou přišlo Rusko, které odmítá podpořit jakoukoli rezoluci, s níž by nesouhlasil Libanon. Navrhuje vyhlásit třídenní příměří, aby se vyřešila humanitární krize na jihu Libanonu. Podle USA tento návrh ničemu nepomůže.

Boje přinesly další mrtvé

V pátek nadále pokračovaly boje, které si vyžádaly další oběti. Při náletu izraelských stíhacích bombardérů na most v provincii Akkar u syrských hranic zemřelo jedenáct lidí a osmnáct jich bylo zraněno. Cílem dalšího náletu, který si vyžádal jednoho mrtvého, se stal Baalbek. Bombardována byla i jižní předměstí Bejrútu.

Hizballáh vypálil několik raket na sever Izraele, které v Haifě zranily několik civilistů. V bojích na jihu Libanonu také padl jeden izraelský voják a devatenáct jich bylo zraněno. 

Reklama

Související články

Libanonci si pomáhají i mediálními podvody

Jako kdyby probíhající konflikt nepřinesl na libanonské straně dost skutečného utrpení, někteří místní novináři a patrně i aktivisté Hizballáhu se rozhodli...

Libanonské pobřeží je zamořeno ropou

Libanonskému pobřeží podél Středozemního moře může trvat až deset let, než se vzpamatuje z masivní ropné skvrny, která se v posledních dnech usídlila...

Izrael rozšiřuje ofenzívu do hloubi Libanonu

Izraelský kabinet ve středu schválil rozšíření vojenských operací na jihu Libanonu s cílem oslabit Hizballáh. Jednotky by měly operovat hlouběji v libanonském...

Výběr článků

Načítám