Hlavní obsah

Obviněný by měl ochrnout, rozhodl saúdskoarabský soudce

– Rijád

Podle odvěkého pravidla oko za oko, zub za zub rozhodl v Saúdské Arábii soudce o trestu pro muže, který při útoku sekáčkem zavinil ochrnutí protivníka. Soudce shledal, že by obviněný měl být postižen stejně a oslovil několik nemocnic, kde by mu nenávratně poškodili páteř. S odkazem na místní média o tom v pátek informoval britský server The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

V Saúdské Arábii koexistuje modernita s rigidní tradicí. Ilustrační foto

Článek

Rvačka se v severozápadní provincii Tabuk udála před více než dvěma lety a 22letý Abdul Azíz Mutajrí po ní zůstal ochrnutý. O stejný trest pro soka podle tradičního práva šaría požádal soudce on.

Útočník, jehož jméno zprávy nezmiňují, už za svůj čin strávil sedm měsíců ve vězení. Jeden z místních listů uvedl, že nyní se soudce obrátil na nejméně dvě nemocnice s dotazem, zda by jejich lékaři mohli zajistit nefunkčnost míchy obžalovaného.

Přední nemocnice Krále Faisala v Rijádu to prý odmítla s ohledem na morální zásady. O odpovědi druhého zařízení v Tabuku nic známo není.

Tradiční islámské právo šaría připouští žádost poškozeného o vykonání trestu, který se podobá jeho újmě. Například je obvyklé, že zloděj přijde o ruku.

Reklama

Výběr článků

Načítám