Hlavní obsah

Obraz zkázy v kazachstánském městě Almaty

Almaty

Spálená auta a domy, mrtvoly na ulicích a kaluže krve na zemi. Po několika dnech nepokojů se obyvatelé Almaty, ekonomického hlavního města Kazachstánu, v malých skupinkách nesměle odvážili vyjít na ulici. Spatřili výjevy, které do té doby považovali za nepředstavitelné, píše agentura AFP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Poničené budovy, ohořelá auta. Tak vypadá největší město Kazachstánu AlmatyVideo: Reuters

 
Článek

Největší město země se proměnilo v bitevní pole. Stavební stroje rovnají betonové bloky pro zřízení kontrolních stanovišť v oblastech, kde se odehrávají nejprudší střety mezi demonstranty a policií, popisují reportéři agentury AFP.

Náhle se ozývá střelba, když bezpečnostní síly vypálily do vzduchu, aby rozehnaly přihlížející, kteří se shromáždili u kontrolního stanoviště. Chtěli si prohlédnout a vyfotografovat ohořelé vozidlo. „Rozejděte se!“ křičí policista.

„Jsem jen obyčejný obyvatel města. Chtěl jsem vidět, co se s mým městem děje,“ říká 47letý Gavit, který raději nechtěl uvést své příjmení.

Foto: Vasily Krestyaninov, ČTK/AP

Shořelé auto po nepokojích v ulicích kazachstánského nějvětšího města Almaty

Největší středoasijská země s 19 miliony obyvatel, v níž již více než tři desetiletí vládne autoritářský režim, byla dlouho spojována s bohatými přírodními zdroji a stabilitou. Klid však narušily nedělní protesty v regionech proti rostoucím cenám plynu. Protesty se rozšířily do velkých měst včetně Almaty. Tam ale přerostly v násilné nepokoje. V Almaty si středeční a čtvrteční střety vyžádaly podle úřadů desítky mrtvých.

Bezpečnostní složky proti výtržníkům, kteří vtrhli na radnici a do prezidentského paláce a zapálili je, použily ostré náboje. V pátek se situace jevila jako relativně klidná, ale na důkaz přetrvávajícího napětí občas zazněly výstřely.

Foto: Vladimir Tretyakov, ČTK/AP

Tělo oběti poblíž shořelého armádního nákladního auta

V obchodní čtvrti, kde mají nyní všechny banky zavřeno, policie zastavuje a prohledává těch několik málo aut, která projíždějí. Jejich řidiči povinně čekají s rukama za hlavou a mohou jen nervózně přihlížet.

O kousek dál dobrovolníci s chirurgickými rouškami na obličeji a páskami na rukou vytvořili z laviček a kovových zátaras improvizované kontrolní stanoviště, kde třídí vozidla. „Kdo jste? Doufám, že nechcete rabovat. Kde je policie?“ říká se strachem v hlase řidič, který k hlídce právě dojel.

Foto: Vladimir Tretyakov, ČTK/AP

Shořelá armádní auta v ulicích Almaty

Jeden z dobrovolníků agentuře AFP řekl, že se rozhodl přijít kvůli výzvě na sociálních sítích. Úřady v ní žádaly o pomoc s ochranou města před výtržníky, z nichž někteří se zaměřují na supermarkety, lovecké obchody a zastavárny, kde chtějí získat zbraně nebo loupit.

„Chci městu pomáhat. Události tří nebo čtyř posledních dnů jsou strašné,“ říká zaměstnanec banky Aziz Baltabajev. „Mělo by to uštědřit lekci lidem i vládě,“ dodává.

Ti, kteří rabovali v supermarketech, se zaměřili především na alkohol. Potravin se prakticky nedotkli, uvedla státní televize Chabar-24. V obchodech s elektronikou mizely drobnější věci, které se dají rychle odnést, například telefony nebo reproduktory. „Mnozí ale jen ničili, když obchody vypalovali,“ uvedla televize.

V Amaty využili dramatické situace lupiči, když za pomoci traktoru prorazili vchod do banky, zničili a vykradli bankomaty.

Foto: Vladimir Tretyakov, ČTK/AP

Kazachstánští vojáci hlídkují na zakrvácených ulicích města Almaty.

Otevřené obchody jsou spíše výjimkou a lidé začínají mít obavy, jak si opatří zásoby. Uprostřed obchodů s rozbitými výlohami se ještě najde několik otevřených obchodů s potravinami, regály jsou ale téměř prázdné. Někde už nemají ani základní potraviny, jako je chleba.

Obyvatelé se nahrnuli k několika málo čerpacím stanicím, které v pátek znovu otevřely. Tvořily se dlouhé fronty. V provozu opět byla i hrstka restaurací.

Před restaurací s rychlým občerstvením se přihlížející snaží ověřit zvěsti o střetech mezi vojáky a demonstranty za městem nebo si vyprávějí, co se komu přihodilo neblahého.

Foto: Vladimir Tretyakov, ČTK/AP

Shořelý autobus po nepokojích v kazachstánském největším městě Almaty

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám