Hlavní obsah

Němci ve velkém manipulovali se seznamy pacientů čekajících na transplantace

Lipsko

Vedení univerzitních nemocnic v Lipsku propustilo tři lékaře, protože manipulovali se seznamy pacientů čekajících na transplantace. Ve středu to uvedl server Local.de. Je to další z řady potvrzených případů manipulací se seznamy. Už dříve podobná odhalení ohlásily úřady v Göttingenu, Řeznu či Mnichově.

Lipsko prošetřuje skandál s transplantecemi orgánůVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Od prvního listopadu jsme změnili všechny procesy a vyřizování spojené s transplantacemi tak, že takové chyby můžeme vyloučit,“ prohlásil k případům Wolfgang Fleig, předseda představenstva lipských univerzitních nemocnic. Nyní už transplantace organizuje oddělení, které bylo zřízeno jen pro tento účel. Dosud seznamy spravovala kancelář organizující všechny operační zákroky. Manipulace se seznamy pacientů Fleig označil za osobní chyby jednotlivců.

Německý server doplnil, že v Lipsku odhalili více než 30 případů upřednostňování některých pacientů před jinými. Propuštěni kvůli tomu byli primář transplantačního oddělení a dva přední lékaři.

Podobné případy byly v minulých měsících rozkryty i v dalších německých městech. Například v Göttingenu podezřívají bývalého vrchního lékaře univerzitní kliniky z toho, že falšoval záznamy pacientů, aby rychleji dostali náhradní orgány. Podle vyšetřovatelů tu manipuloval s údaji minimálně v 25 případech a nejméně v jednom za to inkasoval vysokou odměnu. Další vyšetřování jsou v podobné věci vedena v Řezně a Mnichově. [celá zpráva]

Vyšetřovatelé mají podezření, že seznamy se mohly falšovat až téměř 20 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám