Hlavní obsah

Na izraelský přechod vtrhli palestinští ozbrojenci, zabili dva vojáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Skupina ozbrojených Palestinců ve středu zaútočila na hraniční přechod na severu pásma Gazy. Zabila přitom dva izraelské vojáky, další dva lidé utrpěli při přestřelce zranění. K útoku na přechod u vesnice Nahal Oz se přihlásily skupiny Islámský džihád a Brigády mučedníků od Al-Aksá.

Foto: Ibraheem Abu Mustafa , Reuters

Palestinci už několik dnů hrozí proražením hraničních přechodů.

Článek

Palestinci už několik dnů hrozili proražením hraničních přechodů, protože Izrael stále udržuje blokádu území a dodává na ně jen nejnutnější množství zboží a pohonných hmot.

Incidentu u přechodu předcházely střety na jihu pásmu. Při jednom zahynul 21letý izraelský voják a stejně starý ozbrojenec hnutí Hamás. Další dva příslušníci armády Izraele byli zraněni. Palestinští militanti ostřelovali pozice Izraelců raketami a granáty, druhou stranu podporovaly helikoptéry.

Celkem zemřelo během středy v pásmu Gazy 10 lidí.

Izraelská armáda podniká proti povstalcům, ostřelujícím území státu raketami pravidelné výpady do pásma Gazy. K zastavení raketových útoků má sloužit také izraelská blokáda.

Nejvážněji narušili Palestinci hraniční bariéru v lednu, a to na jižním přechodu Rafáh do Egypta. Přechodem v následujících dnech prošly statisíce Palestinců, kteří si chodili do Egypta nakoupit v pásmu Gazy nedostatkové potraviny a další zboží.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám