Hlavní obsah

Moře vydalo 900 let starý křižácký meč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Metrový meč pocházející z dob křížových výprav nalezl potápěč na mořském dně u pobřeží Karmelu. Podle Izraelského památkového úřadu (IAA) ho Šlomo Kacin z Atlitu objevil mezi fragmenty keramiky v oblasti, která podle archeologických nálezů sloužila jako přírodní kotviště více než čtyři tisíce let.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Křižácký meč nalezený na dně Středozemního mořeVideo: Reuters

 
Článek

Kacin jej vyzvedl ze dna v obavách, aby písek artefakt znovu neskryl.

„I když je pokrytý mořskými organismy, dochoval se v perfektním stavu. Evidentně patřil křižáckému rytíři,“ řekl Nir Distefeld, inspektor IAA.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Amatérský potápěč našel meč, který měl zřejmě patřit účastníkovi křižácké výpravy.

„Je vzrušující setkat se s tak osobním předmětem, který vás přenese o 900 let zpět do časů rytířů v brněních a s meči,“ dodal.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Meč ležel na dně moře téměř tisíc let.

„Pobřeží Karmelu tvoří mnoho malých přírodních zátok, které od dávných dob poskytovaly útočiště lodím v bouřích, a větších zátočin, kolem nichž se rozvíjela celá sídla a starobylá přístavní města, jako jsou Dror a Atlit,“ poznamenal Jákob „Kobi“ Šarvit, který v IAA vede oddělení podmořské archeologie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám