Hlavní obsah

Mírové závazky z Annapolisu neplatí, prohlásil nový šéf izraelské diplomacie

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Zahraniční politika Izraele nabrala po ustavení nové vlády premiéra Benjamina Netanjahua hned v prvních hodinách existence nového kabinetu ostrou změnu kurzu. Šéf diplomacie Avigdor Lieberman, představitel krajní pravice, totiž ve svém vůbec prvním vystoupení uvedl, že závazky Izraele vůči Palestincům z předloňské mírové konference v Annapolisu neplatí.

Článek

"Konference z Annapolisu nemá žádnou platnost. Izraelská vláda nikdy závěry z Annapolisu neschválila, ani parlament,“ řekl v Liberman při středečním slavnostním nástupu do úřadu. Jeho slova donutila jeho předchůdkyni Cipi Livniovou, aby ho přerušila, zatímco ostatní diplomaté kolem nervózně přešlapovali, uvedla stanice BBC.

Nastupující ministr dodal, že vláda se bude držet plánu z roku 2002, který stanovuje jako podmínky pro mír ukončení teroristických aktivit ze strany Palestinců, vznik vlády kontrolující všechna palestinská území, ale i zastavení budování židovských osad na okupovaných teritoriích.

Konference v Annapolisu v americkém státě Maryland se uskutečnila v listopadu 2007. Izraelský premiér Ehud Olmert a prezident palestinské samosprávy Mahmúd Abbás se tehdy dohodli na zahájení mírového procesu, na jehož konci by měl být vznik samostatného palestinského státu.

Konferenci od počátku neuznávalo radikální palestinské hnutí Hamás. Podle dohody měl být mír mezi Palestinci a Izraelci uzavřen do konce roku 2008, což se nejenže nestalo, ale 28. prosince Izrael napadl kvůli útokům Hamásu na své území pásmo Gazy. Odcházející americký prezident George Bush ml. tak zaznamenal další neúspěch v oblasti zahraniční politiky.

Reklama

Související témata:

Související články

Stojím o mír s Palestinci, řekl Netanjahu

Designovaný izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve středu prohlásil, že jeho koaliční vláda chce usilovat o mírovou dohodu s Palestinci. Mír je pro všechny...

Výběr článků

Načítám