Hlavní obsah

MAAE: Írán nedodržel dohodu o monitorování svých jaderných provozů

– Vídeň

Írán nedodržel v plném rozsahu dohodu o monitorování svých jaderných provozů, kterou před dvěma týdny uzavřel s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE). Informovala o tom agentura Reuters. Podle MAAE Teherán nepustil inspektory do jednoho ze svých zařízení.

Foto: Raheb Homavandi, Reuters

Jaderný provoz v Natanzu

Článek

Írán v dohodě z 12. září slíbil MAAE umožnit jejím inspektorům nainstalovat nové paměťové karty do sledovacích kamer a pokračovat v monitorování íránských jaderných aktivit. Neumožnil to však v zařízení na výrobu součástek centrifug v Karadži, dodala agentura pro atomovou energii sídlící ve Vídni.

„Generální ředitel (MAAE Rafael Grossi) zdůrazňuje, že rozhodnutí Íránu neumožnit agentuře přístup do zařízení na výrobu komponent centrifug TESA Karadž je v rozporu s dohodnutými ustanoveními společného prohlášení z 12. září,” uvedla MAAE.

Trvalá dohoda je daleko

Uzavřením dohody o obsluze monitorovacích zařízení podle staršího Grossiho prohlášení MAAE vyřešila svůj nejnaléhavější problém s Íránem, a vytvořil se tak prostor pro další širší diplomatické úsilí. Ředitel ale zdůraznil, že obě strany k trvalému řešení monitorování íránských jaderných zařízení dosud nedospěly.

Šéf MAAE se s Íránem dohodl na monitorování jaderných provozů

Zahraniční

Írán od května zvýšil své zásoby uranu obohaceného na 60 procent, nyní ho má deset kilogramů. Podle odhadů má přes 84 kilogramů uranu obohaceného na 20 procent, uvedla v polovině září MAAE. Dohoda o jaderném programu (JCPOA) z roku 2015, jejíž závazky Írán od roku 2019 nedodržuje, stanovila limit na něco málo přes 202 kilogramů. Teherán nedodržováním dohody reagoval na to, že v roce 2018 od ní jednostranně odstoupily Spojené státy a obnovily protiíránské sankce.

Reklama

Výběr článků

Načítám