Hlavní obsah

Je čas, abyste šli, vzkázal Britům irácký premiér

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britské armádní síly už nejsou v jižním Iráku potřebné a měly by zemi opustit, řekl v rozhovoru pro britský deník The Times irácký premiér Núrí Málikí. Ministerský předseda také kritizoval tajný pakt mezi Brity a Mahdího armádou z loňského roku.

Foto: Reuters

Irácký premiér Núrí Málikí

Článek

Dohoda s milicemi šíitského klerika Muktady Sadra o nevměšování byla podle Málikího předčasná a měla důsledky při březnových v bojích v Basře, kdy britská armáda nebyla schopná pomoci iráckým a americkým spojencům. Basra pak byla vystavena na milost živlům, které „stínaly krky ženám a dětem“.

Málikí však zdůraznil, že je třeba obrátit list a budovat přátelské vztahy Bagdádu s Londýnem. Irák je prý připraven na spolupráci v oblasti ekonomiky a vědy.

K roli britské armády na jihu Iráku premiér řekl: „Jsme jim za jejich působení vděční, ale myslím, že jejich setrvání není pro udržení bezpečnosti nezbytné. Jejich zkušenosti bychom ale mohli potřebovat při výcviku a využívání technologií.“

Dohoda mezi Bagdádem a Londýnem zaručuje britským vojákům pobyt v Iráku pouze do konce prosince. Prodloužení pobytu jim má zaručit nová dohoda Sofa. Málikí v té souvislosti řekl, že neví, proč se o ní ještě nezačalo jednat.

Británie své vojáky z Iráku postupně stahuje. Velká část kontingentu o asi 4 100 vojácích má odejít příští rok. Status britských sil se postupně mění, na jihu Iráku cvičí irácké pozemní a námořní síly. V Bagdádu ale dál s povstalci bojuje jednotka zvláštního nasazení.

Reklama

Výběr článků

Načítám