Hlavní obsah

Další oběť v Izraeli, Hamás pálí rakety takřka nepřetržitě

Jeruzalém/Gaza
Aktualizováno

Izraelská letadla v noci na sobotu obnovila útoky proti palestinskému radikálnímu hnutí Hamás v Pásmu Gazy. Hnutí Hamás reagovalo střelbou raket na Izrael, která je takřka nepřetržitá. V sobotu si vyžádala další oběť, když jedna ze dvou střel, které zasáhly Ramat Gan, zabila padesátníka. Během soboty bylo odpáleno zatím 20 raket z Gazy.

Živě: Vzájemné bombardování Pásma Gazy i Izraele pokračuje Video: Steadycamline, Reuters

 
Článek

K sobotním denním útokům Hamás uvedl, že jsou odvetou za noční nálety, při nichž podle palestinských zdrojů zemřelo deset členů rodiny, když byl zasažen třípatrový dům v uprchlickém táboře. Osm obětí mělo být nezletilých. Otec čtyř z těchto dětí, který byl zraněn, vypověděl, že v domě nikdo zbraně neukrýval. Podle izraelských zdrojů se v domě setkali na jednání operativci Hamásu.

Saíd al-Ghúl, který žije poblíž, uvedl, že na třípatrový dům shodila izraelská letadla nejméně tři bomby, aniž by předem před útokem varovala: „Viděl jsem čtyři těla včetně jednoho dětského, s nímž spěchali do nemocnice.“

Izrael také v sobotu varoval zahraniční zpravodaje, aby opustili budovu v Gaze, kterou využívá i Al-Džazíra, že bude bombardovaná.

Ostřelování raketami pokračuje

V sobotu ostřelování čelily i Tel Aviv, Araby obývané Taibe.  Zasažen byl i Eškol, kde exploze zabila tři krávy. Několik raket také dopadlo u palestinských měst na západním břehu Jordánu včetně Ramalláhu a Tulkarmu. Nejhorší následky měl útok na Javne a Ramat Gan, kde bylo několik lidí zraněno a padesátiletý muž zabit.

Záběry z Ramat Ganu, kde raketa zabila padesátiletého muže.

„Raketová palba z Gazy na jih Izraele probíhá non-stop,“ uvedly v noci  Izraelské obranné síly (IDF) na Twitteru, „Dnes v noci zasáhla raketa město Ašdod. To nemůže zůstat bez odpovědi.“

Po ostřelování raketami bylo v Beerševě zraněno 19 lidí, kteří skončili v tamní nemocnici, šestnáct se jich lehce zranilo, když běželi do krytu, tři další utrpěli šok. Hamás v noci vypálil 200 raket.

V sobotu izraelská armáda uvedla, že zasáhla „operační kancelář“ Hamásu u centra města Gaza a kanceláře námořních sil Hamásu. Dalšími terči byla „podzemní odpalovací zařízení“. Z těch Hamás a Islámský džihád odpaluje rakety na Izrael.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Izraelec kontroluje v Aškelonu své auto po zásahu domu palestinskou raketou

Zničena byla i odpalovací zařízení, z nichž byla v pondělí odpálená první salva na Jeruzalém, i tunel pod hotelem na pláži a dva domy velitelů Hamásu, kde byly sklady zbraní včetně rogal použitelných pro překonání bariéry u Gazy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Izrael zasáhl v Gaze banku, vybuchlaVideo: Newsflare, AP

Na síť podzemních tunelů se zaměřilo především dělostřelectvo, které uvedlo, že při nich zemřely desítky bojovníků a operativců Hamásu.

Obětí přibývá

Palestinci uvádějí, že si útoky vyžádaly na 120 obětí včetně dětí. Zraněných je asi 950 a na 10 000 obyvatel Gaze ztratilo podle OSN střechu nad hlavou.

Hamás útočí na mezinárodní letiště, chce přerušit leteckou dopravu nad Izraelem

Blízký a Střední východ

Boje mezi Izraelem a Palestinci pokračují již několik dnů. Podle zdroje izraelského listu The Times of Israel nicméně panuje v diplomatických kruzích opatrný optimismus, že o víkendu dojde ke klidu zbraní.

Izrael přitvrdil, podnikl zatím nejsilnější odvetný úder na Gazu

Blízký a Střední východ

Nynější boje jsou označovány za nejintenzivnější od poslední války Izraele s Hamásem v roce 2014. Konflikt se výrazně zostřil v pondělí večer, když Hamás a další teroristická skupina Islámský džihád začaly z Pásma Gazy ostřelovat izraelské území, na což Izrael odpověděl masivní raketovou odvetou. Ostřelování předcházely vícedenní střety Palestinců s izraelskou policií v Jeruzalémě na konci ramadánu.

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Rakety z Pásma Gazy Palestinci vypouštějí i ve dne

Reklama

Výběr článků

Načítám