Hlavní obsah

Izraelská armáda zabránila průniku radikálů z Libanonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém/Bejrút

Příslušníci Izraelských obranných sil (IDF) zabránili v noci na sobotu pokusu o průnik radikálů z Libanonu. Uvedl to list Times of Israel. Pokus následoval po pátečním střetu na hranicích, kde se demonstranti z Libanonu pokusili proniknout do Izraele.

Foto: Mohammed Zaatari, ČTK/AP

Demonstranti u libanonsko-izraelské hranice u osady Metula s vlajkami Hizballáhu, Palestiny a Íránu.

Článek

Armáda uvedla, že v noci vojáci zajistili několik podezřelých, kteří se snažili přeštípat hraniční plot nebo jej podkopat. Když vojáci vypálili po sehnutých mužích, ti uprchli.

Na místě pokusu o průnik byly nalezeny podezřelé předměty, které by mohly být bombami.

Podle ozbrojených sil zajištěné důkazy i chování podezřelých naznačuje, že plánovali proniknout do Izraele a podniknout útok v oblasti osady Metula, uvedl list Times of Israel.

Střelba na skupinu demonstrantů, která překročila hranici

Už v pátek libanonská státní tisková agentura NNA informovala, že u hranic u Metily byli střelbou izraelských vojáků zraněni dva Libanonci, přičemž Muhammad Tahan později zraněním podlehl. Skupina se pokoušela překročit bezpečnostní bariéru, aby vyjádřila solidaritu s Palestinci v pásmu Gazy. Libanonský prezident Michel Aoun „tvrdě odsoudil zločin spáchaný izraelskými silami“. Hnutí Hizballáh vyjádřilo lítost nad smrtí Tahana vyjádřilo podporu podobným demonstracím.

Skupinu demonstrantů na libanonské straně hranice nakonec rozehnali libanonští vojáci, příslušníci sil OSN UNIFIL.

Izrael pod palbou i z druhé strany. Na sever země dopadly rakety z Libanonu

Blízký a Střední východ

Izraelská armáda páteční zásah proti demonstrantům na libanonské straně hranice potvrdila časopisu Newsweek: „Tanky IDF vypálily varovné výstřely směrem ke skupině demonstrantů, kteří přešli z Libanonu do Izraele. Než se podezřelí vrátili na libanonské území, poškodili plot a zapálili oheň.”

Reklama

Výběr článků

Načítám