Hlavní obsah

Izraelci velebí protiraketový systém Železná kopule jako spásu

Právo, los
Tel Aviv

Protiraketový obranný systém Železná kopule (Iron Dome) v neděli dopoledne zneškodnil dvě rakety, které mířily z pásma Gazy na Tel Aviv, a další dvě na město Ašdod. Řada Izraelců systém, který dokázal ochránit město, velebí jako spasitele a obsluze se snaží co nejvíce zpříjemnit službu.

Foto: Daniel Bar-On, Reuters

Izraelští policejní pyrotechnici u Tel Avivu prohlížejí automobil poničený padajícími úlomky palestinské rakety sestřelené obranným systémem Železná kopule.

Článek

Dva protiraketové systémy rozmístěné okolo města jsou v obležení zvědavců. „Je to skvělé vidět, že vojáci jsou blízko,“ řekla deníku Ha’arec starší žena, která se přišla s manželem podívat na vlastní oči, jak vlastně zbraň vypadá.

„Tel Aviv se stal součástí válečné fronty. A my jsme konečně chráněni před palestinskými raketami,“ řekla s úlevou.

Železná kopule má sestřelovat rakety, nejčastěji typu kaťuša, odpalované z Gazy a z jižního Libanonu.

Jiné protiraketové prostředky je dokážou jen obtížně odhalovat. Iron Dome se skládá z řady jednotek baterií, z nichž každá má dva radary, čtyři odpalovací zařízení a přes pět desítek raket. Zařízení rychle vypočítá dráhu nepřátelské střely.

Pokud míří do neobydlené oblasti, nereaguje. Jestliže však letí na město či vesnici, dá pokyn k odpálení protirakety, napsal odborný server Strategypage. Systém částečně financují Spojené státy. Na tento projekt už poskytly 205 miliónů dolarů a nedávno rozhodly o vyčlenění dalších 70 miliónů.

Ne vše se však zatím daří. Podle serveru ynetnews.com v sobotu protiraketa přistála omylem poblíž izraelského města Ašdod. Navíc analytici budou teprve vyhodnocovat úspěšnost systému. Zatím podle izraelské armády zneškodnil přes 270 raket z Gazy, odkud podle pozorovatelů přilétlo více než 500 střel. Analýza dá odpověď na otázku, zda je to hodně, či málo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám