Hlavní obsah

Izrael smetl ze stolu zprávu OSN o svých válečných zločinech

– Jeruzalém
Novinky, BBC,

Izraelská vláda odmítla zprávu OSN o tom, že se Izrael i Palestinci dopouštěli během poslední války na přelomu roku válečných zločinů. OSN v úterý zveřejnila pětisetstránkovou zprávu, která kritizovala Izrael za užití nepřiměřené síly a za to, že útok byl kolektivním trestem.

Foto: Suhaib Salem, Reuters

Izrael podle OSN použil v Gaze nepřiměřenou sílu.

Článek

Zpráva „byla mylná od A až do Z,“ řekl mluvčí izraelské vlády Mark Regev a dodal, že byla „zaujatá", přičemž některá tvrzení byla "absurdní".

Podle zprávy Izrael při vedení třítýdenní operace Lité olovo, jejímž cílem bylo zabránit dalšímu ostřelování Izraele palestinskými raketami, použil proti hustě obydlenému pásmu Gazy nepřiměřenou palebnou sílu a nebral ohled na možné civilní oběti. [celá zpráva]

Regev dodal, že zpráva byla „vytvořena v hříchu“. Podle něj dokonce i sama OSN považuje Radu pro lidská práva, která připravovala zprávu „za jednostranně protiizraelskou“.

Hlavním autorem zprávy je jihoafrický soudce Richard Goldstone, který spolupracuje i s organizací Human Rights Watch. Také to je důvod, proč Izrael s OSN při tvorbě zprávy nespolupracoval. Organizace zemi už dříve kritizovala za válečné zločiny.

Izrael odmítl všechna doporučení zprávy

Podle Regeva jsou výpovědi získané z Gazy nevěrohodné, protože svědci byli zastrašováni radikálním hnutím Hamás. Podle něj jde jen o demonstrační proces. Zpochybnil i čtyři soudce, kteří výpovědi posuzovali.

Odmítl také doporučení zprávy, že by Rada bezpečnosti OSN měla vyzvat Izrael k plnému vyšetření toho, že se jeho síly mohly dopustit válečných zločinů. Pokud by to Izrael neučinil, měla by podle zprávy Rada bezpečnosti případy možného spáchání válečných zločinů předat Mezinárodnímu trestnímu tribunálu.

„V posledních šesti měsících vyšetřování vedené Izraelem, které mělo prošetřit chování vojáků v pásmu Gazy, bylo tisíckrát vážnější než toto vyšetřování.“

Starší kritika Izraele 

Organizace na obranu lidských práv Human Rights Watch už dříve obvinila izraelskou armádu, že při šesti útocích bezpilotních letadel v Gaze neověřovala cíle, takže zahynulo 29 civilistů včetně několika dětí. [celá zpráva]

I generální tajemník OSN Pan Ki-mun kritizoval Izrael, že lže o okolnostech šesti z devíti útoků na objekty OSN během vojenské ofenzivy proti pásmu Gazy.[celá zpráva]

Izraelská armáda v Gaze také použila bílý fosfor. 

Reklama

Výběr článků

Načítám