Hlavní obsah

Islámský stát rozvěsil na sloupy v Mosulu těla 40 civilistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mosul

Teroristé z Islámského státu v úterý v Mosulu povraždili čtyřicet civilistů, které obvinili ze „zrady a kolaborace“ s iráckou armádou. Podle džihádistů iráckým vojákům předávali informace prostřednictvím mobilních telefonů. Ostatky civilistů proto byly pro výstrahu zavěšeny na elektrické stožáry. Informovala o tom OSN.

Foto: Thaier Al-sudani, Reuters

Mosul

Článek

„Oběti byly navlečeny do oranžových oděvů s červenými nápisy zrádci a agenti ISF (Irácké bezpečnostní síly – pozn. red.). Jejich těla pak byla zavěšena na sloupy elektrického vedení na několika místech v Mosulu,“ napsal Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva na svých internetových stránkách.

Podobné „popravy“ jsou podle OSN na území okupovaném Islámským státem běžné a stále častější. Předcházejí jim rozsudky rychlých „soudních procesů“ inscenovaných vedením samozvaného chalífátu.

Islámský stát, který je zatlačen do defenzívy, se snaží klesající morálku svých bojovníků nahrazovat děsem z hrdelních trestů, které přijdou, pokud boj vzdají nebo se pokusí o útěk. Také civilisté jsou ve stále větší míře zastrašováni a zneužíváni jako lidské štíty, konstatovala OSN.

20. října bylo na předměstí zastřeleno šest civilistů za to, že u sebe měli SIM karty. V úterý byl v jiné části města popraven sedmadvacetiletý muž jen za to, že telefonoval. A naposledy ve středu džihádisté zastřelili dvacítku civilistů, kterou nařkli z vynášení informací.

Reklama

Výběr článků

Načítám