Hlavní obsah

Irská loď plánuje prorazit blokádu Gazy

Nákladní loď Rachel Corrie, na jejíž palubě je 15 aktivistů včetně irské nositelky Nobelovy ceny za mír Mairead Maguireové, pokračuje v plavbě a míní prorazit blokádu Gazy. Izrael řekl, že lodi neumožní do Gazy doplout.

Článek

Organizace Free Gaza v pátek uvedla, že v pátek ztratila spojení s lodí. "Domníváme se, že jde o izraelskou sabotáž,“ sdělila AFP mluvčí organizace Free Gaza Audrey Bomseová a dodala, že loď nedoprovázejí čluny s novináři, protože měly technické problémy. Podle ní izraelští agenti provedli sabotáž na lodích, když kotvily v Řecku. Technické závady jsou tak závažné, že lodě nebudou schopné plavby několik týdnů, sdělila izraelskému rozhlasu.

Po několika hodinách se podařilo spojení obnovit. Jenny Grahamová, která je na palubě, řekla, že Rachel Corrie je "150 mil od Gazy, pluje rychle a doufá, že bude v Gaze v sobotu ráno".

Izrael loď zastaví, ale nechce násilí

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve čtvrtek večer řekl, že Izrael loď nenechá doplout ke břehu. Nařídil armádě zasáhnout, ale nikomu na palubě neublížit. Prohlásil, že Izrael posádce nabídl několik možností, jak zboží dopravit do izraelského přístavu, odkud bude přepraveno do Gazy.

To ale Bomseová odmítla. Uvedla, že cílem aktivistů není jenom dopravit pomoc Gaze, ale také přimět Izrael, aby blokádu Gazy zrušil. Dokud to neudělá, budou tam vysílány další lodě.

Free Gaza zaštítila také flotilu šesti lodí, na něž Izraelci v pondělí zaútočili na volném moři a přinutili odplout místo ke Gaze do izraelského Ašdodu. Při zásahu zahynulo devět ze skoro 700 aktivistů na palubě Mavi Marmary

Aktivisté byli zastřeleni, pět dostalo ránu do hlavy

Pitva prokázala, že všech devět podlehlo následkům zranění střelnou zbraní. Pět jich bylo střeleno do hlavy, sdělil v pátek lékař Haluk Ince a dodal, že v jednom případě byla oběť zastřelena z mimořádné blízkosti: „Výstřel byl vypálen ze vzdálenosti dvou až čtrnácti centimetrů od hlavy.“ Američan tureckého původu Furkan Dogan byl střelen do hlavy a několikrát do těla.

Pitevní zpráva bude předána prokuratuře. Příbuzní pozůstalých chtějí, aby prokuratura žalovala izraelskou vládu pro vraždy.

Izrael tvrdí, že se vojáci bránili, protože první vysazené vojáky lidé na palubě zajali a vzali jim zbraně. Tyto zbraně pak použili proti vojákům, tvrdí Izraelci, podle nich měla posádka lodi plán, jak se bránit. Aktivisté ale popírají, že by se z izraelských zbraní střílelo.

Turecko hrozí omezením vztahů

Turecko v pátek varovalo, že omezí svoje obchodní a vojenské svazky s Izraelem. Vicepremiér Bulent Arinc uvedl, že Ankara už přehodnocuje dohody s Izraelem. Nebude jednat okamžitě. „Můžeme plánovat omezit naše vztahy s Izraelem na minimum, ale není zvykem naší země, že by se vše, co se týká další země, bylo okamžitě ukončeno, že ji škrtneme z našeho adresáře,“ řekl Arinc.

Turecká nadace má v Gaze velké plány

Turecká nadace pro lidská práva a svobody (IHH), která byla spoluorganizátorem flotily pomoci pro pásmo Gazy, má v pásmu velké plány. Podle agentury AP nadace IHH v pásmu obnovuje přístav, financuje turecko-palestinskou školu, chce postavit nemocnici a byty pro ty z obyvatel, kteří přišli o bydlení za izraelské ofenzivy na přelomu let 2008 a 2009.

Nadace pomáhá přímo 9000 rodinám penězi a potravinovými příděly. Pořádá také počítačové kurzy pro ženy a staví v jedné ze čtvrtí města Gazy bytový dům. Díky této investici za 250 000 dolarů (5,2 milionu korun) vytvořila práci pro 100 lidí.

Je úspěšnější než agentury OSN, které musejí dodržovat řadu omezení, nemohly například v pásmu stavět, protože Izrael donedávna nedovolil dodávat do pásma ani stavebniny. IHH, která v Gaze působí jako humanitární organizace nezávislá na OSN, může kupovat zboží a stavebniny propašované z Egypta tunely a na rozdíl od pracovníků OSN také jednat přímo s Hamásem.

Izrael tvrdí, že IHH spolupracuje s teroristy, což vedení nadace popírá. IHH není ani na americkém seznamu teroristických organizací, i když podle izraelské kontrarozvědky je IHH jedním z nejvýznamnějších sponzorů Hamásu. V 90. letech tuto nadaci vyšetřoval někdejší francouzský protiteroristický soudce Jean-Louis Bruguiere a zjistil, že skupina udržuje kontakty i s Al-Káidou a dalšími teroristickými skupinami.

Reklama

Výběr článků

Načítám