Hlavní obsah

Íránci prý u Natanzu chytili dva holubí špiony

Novinky, nka, AFP
TEHERÁN

Íránské bezpečnostní síly údajně zadržely dva holuby, podezřelé ze špionáže v zařízení na obohacování uranu ve městě Natanz. Tvrdí to íránský list Etemád Melli.

Článek

Jednoho z holubů polapili poblíž továrny na výrobu růžové vody ve městě Kášán, který je nedaleko od jaderného střediska Natanz. Podle nejmenovaného zdroje měl na sobě připevněny kovové kroužky a průhledné drátky.

Následně byl dopaden i jeho kolega. „Počátkem měsíce jsme chytili černého holuba, který nesl modře nabarvený kovový kroužek s průhlednými drátky,“ popsal zdroj listu druhého holuba. Cokoliv dalšího o holubích špionech není známo.

Íránský jaderný program je stálým předmětem sporu mezi Teheránem a západními zeměmi. V srpnu íránská tisková agentura oznámila, že v Natanzu funguje již 4000 centrifug. To potvrdila i Mezinárodní agentura pro atomovou energii.

Západní země jsou přesvědčeny, že íránský jaderný program směřuje k výrobě nukleární zbraně, a snaží se prostřednictvím mezinárodních sankcí přinutit Teherán k jeho ukončení. Íránští představitelé tvrdí, že obohacený uran bude sloužit výhradně jako palivo pro jaderné elektrárny. Teherán také zdůrazňuje, že vybudování nukleárních elektráren zajistí zemi energetickou soběstačnost a umožní vyvážet více ropy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám