Hlavní obsah

Irák naléhá na USA: Máte morální povinnost nám pomoci

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád/Washington
Aktualizováno

Rostoucí násilí v Iráku, který od loňského jara čelí mohutné vlně sektářských útoků a od prosince nástupu sunnitských teroristů z Islámského státu v Iráku a v Levantě, nelze vyřešit bez pomoci Spojených států. Plyne to z vyjádření šíitského premiéra Núriko Málikího i vicepremiéra Sáliha Mutlaka, podle něhož jsou Spojené státy povinny pomoci.

Foto: Reuters

Kmenoví bojovníci ve Fallúdži

Článek

„Myslím si, že máte právní a morální odpovědnost vůči Iráku. Přišli jste svrhnout Saddámův režim, ale místo toho jste ve skutečnosti zničili nejen režim, ale celou zemi,“ řekl podle listu Washington Times v projevu na americkém institutu pro mír Mutlak.

Podle CNN mají Spojené státy odpovědnost pomoci Iráku při boji s nebezpečnými dvojčaty - sektářským násilím i a terorismem, protože tyto síly byly po invazi ”puštěné z řetězu„.

USA odmítají vojenské angažmá

Spojené státy přislíbily vojenskou pomoc, dodají bezpilotní letadla a střely Hellfire, ale vyloučily přímé angažmá v konfliktu. „Vyzbrojení irácké armády samo o sobě nestačí,“ řekl Mutlak.

Málíkí už v neděli řekl: „Jsme šťastní, že celý svět stojí bezprecedentním způsobem za námi.“ Ve středečním televizním projevu podle agentury Reuters požádal o podporu světa, když upozorňoval na nebezpečí hrozby terorismu ze strany Islámského státu v Iráku a v Levantě, který stále drží Fallúdžu.

„Když budeme mlčet, bude to znamenat vytvoření majestátu zla, který by mohl rozvrátit bezpečnost v oblasti a ve světě.“

Málikí už dříve vyloučil frontální útok na třistatisícovou Fallúdžu, která je jedním ze symbolů sunnitského islámu. Město jen obklíčil a realisticky podotkl: „Bitva bude dlouhá a bude pokračovat.“

Sektářské násilí zasáhlo většinu Iráku

Problémem ale není jen nástup Islámského státu v Iráku a v Levantě, zemi od jara sužovalo sektářské násilí, které si vloni vyžádalo podle OSN 7818 obětí, což je počet podobný roku 2008.

Ve středu si atentáty vyžádaly nejméně 73 obětí, zasažena byla opět metropole Bagdád, kde v úterý zahynulo 24 oso. Ve středu tak zemřelo 37 osob po výbuších náloží v devíti autech.

Atentáty postihly také severněji ležící Mosul a Bákubu. Tam explodovala bomba na pohřbu sunnitského provládního milicionáře zabitého před dvěma dny. Bomba si vyžádala 18 obětí a 16 zraněných ve vesnici Šatab.

Bez sjednocují vlády vyhrát nelze

Mutlak uvedl, že sektářské násilí se nepodaří odstranit bez vlády, která bude reprezentovat celý Irák a nebude ho rozdělovat jako současná Málikího, která protežuje šíity a ostrakizuje sunnity.

„Pro boj s terorismem je nutná jednotná společností, bez ní je to velmi obtížné. Jak víte, ani americká armáda se svou velkou silou nemohla porazit Al-Káidu bez spolupráce s místními obyvateli.“

Na místní obyvatele a kmenové milice spoléhá i Málikí, který už po Vánocích požádal o spolupráci provládní sunnitskou milici Sahwa. Ta pomohla Američanům k porážce teroristů v roce 2008. Ve Fallúdži se ovšem nesetkal s kladným přijetím, protože se sunnité cítí diskriminováni.

Mutlak proto řekl, že po volbách v roce 2010 příliš vzrostla moc šíitské koalice, „kvůli tlaku z Íránu, a protože USA nejednaly dost razantně“. Mutlak také zdůraznil, že většina sunnitů teroristy nepodporuje

Reklama

Výběr článků

Načítám