Hlavní obsah

Irácká armáda odrazila útok IS na letiště, Bagdádí neubránila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Irácká armáda odrazila v provincii Anbár útok bojovníků Islámského státu na leteckou základnu u města Bagdádí, které radikálové dobyli ve čtvrtek. Osm útočníků bylo zabito, informovala agentura Reuters.

Foto: Stringer/iraq, Reuters

Kolona s posilami z řad irácké armády a šíitských milicionářů

Článek

Radikálové zaútočili na základnu Ajn al-Asad a nedaleké město Bagdádí už ve čtvrtek, kdy nad městem po měsíci obléhání získali kontrolu. V noci se ještě v Bagdádí bojovalo. Už v pátek zaútočili na leteckou základnu.

Zdroj z amerického ministerstva obrany řekl, že irácké síly útok zastavily a znovu zajistily bezpečnost základny: „Koaliční síly byly několik kilometrů od útoku a v žádné fázi nebyly touto akcí přímo ohroženy.”

Irácké ministerstvo obrany v pátek uvedlo, že irácká armáda poblíž základny zabila osm útočníků. Základna Ajn al-Asad leží zhruba 85 kilometrů na severozápad od Ramádí, hlavního města provincie Anbár.

Na základně se podílí na výcviku 7. divize irácké armády zhruba 320 příslušníků amerického námořnictva. Základna byla v posledních měsících nejméně jednou terčem minometné palby.

Reklama

Výběr článků

Načítám