Hlavní obsah

Infarkt nebo plyn? Izraelci a Palestinci se přou o smrti palestinského ministra

– Jeruzalém/Ramalláh • Aktualizováno

Dvě rozdílné zprávy o příčině úmrtí palestinského ministra Zijáda abú Ajna, který ve středu zemřel při demonstraci na Západním břehu Jordánu, vydaly palestinská a izraelská strana. Podle Izraelců měl ministr slabé srdce a zemřel na infarkt. Palestinci viní zasahujícího vojáka, který uchopil Ajna pod krkem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pohřeb palestinského ministra v RamalláhuVideo: Reuters

 
Článek

Pětapadesátiletý Ajn podle palestinských a jordánských patologů zemřel „po napadení a vdechnutí slzného plynu“. Roli navíc podle nich sehrála pozdní lékařská pomoc. Svědkové tvrdí, že izraelští vojáci bránili příjezdu sanitky.

Izraelci to ale vidí jinak. Tvrdí, že palestinský představitel měl slabé srdce a zemřel na infarkt. Jeden nejmenovaný zdravotnický zdroj ale řekl agentuře Reuters: „Jeho smrt zapříčinilo ucpání tepny vyvolané stresem. Ten mohlo vyvolat to, že byl uchopen pod krkem“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Palestinský ministr při potyčce s izraelským vojákem těsně před svou smrtíVideo: Reuters

Ajn se zúčastnil protestu zhruba sta lidí nedaleko Ramalláhu proti zabírání půdy židovskými osadníky. V místě chtěli zasadit sazenice olivovníků. Izraelští policisté je rozehnali.

Politování nad úmrtím vyjádřil izraelský ministr obrany Moše Jaalon, palestinské vedení vyhlásilo třídenní smutek.

Čtvrtečního pohřbu v Ramalláhu se zúčastnilo několik tisíc lidí a dorazilo i celé vedení palestinské samosprávy. Někteří z přihlížejících volali po pomstě za smrt ministra. Školy v Ramalláhu zůstaly na počest abú Ajna ve čtvrtek zavřené.

Reklama

Výběr článků

Načítám