Hlavní obsah

Hamás podepsal s Fatahem dohodu o usmíření

Káhira

Největší palestinské strany Fatah a Hamás ve středu v Káhiře slavnostně podepsaly dohodu o usmíření. Už dříve domluvený dokument podepsali předseda Fatahu Mahmúd Abbás a exilový vůdce Hamásu Chálid Mišal.

Foto: Suhaib Salem , Reuters

Palestinci v Gaze slaví podepsání dohody mezi Fatahem a Hamásem.

Článek

Ceremoniál se konal v sídle egyptské rozvědky. Přítomni byli také egyptští a několik zahraničních politiků, včetně tří arabských členů izraelského parlamentu.

Podle dohody budou obě hnutí společně vládnout do příštích voleb. Společná vláda, která vznikne, má do roka připravit parlamentní a prezidentské volby. Diplomacie, tedy i mírové rozhovory s Izraelem, mají zůstat v kompetenci Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) a Abbáse samotného. Hamás se ale má stát členem OOP. [celá zpráva]

Dohoda řeší i sporné otázky ohledně bezpečnosti. Na té mají obě strany spolupracovat. Není jasné, kdo bude bezpečnostní síly a milice obou stran kontrolovat.

Abbás při ceremoniálu řekl, že skončily "čtyři černé roky", které uškodily palestinským národním zájmům. Izraeli vzkázal, aby si vybral mezi budováním židovských osad na západním břehu Jordánu a mírem s Palestinci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám