Hlavní obsah

Hamás ostřeloval izraelská letiště, Gaza byla opět bombardována

Jeruzalém/Gaza

S tříhodinovou pauzou v noci pokračovalo ostřelování Izraele z pásma Gazy. Hnutí Hamás uvedlo, že cílilo na základny izraelského letectva. Izrael v noci opět podnikl nálety na pásmo Gazy.

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Následky náletu na Gazu

Článek

Sirény varující před raketami vypálenými z Gazy se podle deníku The Times of Israel rozhoukaly v pobřežních městech Ašdod a Aškelon i ve městech ve středu Izraele a dokonce na severu v Rehovotu a Palmačinu. Hamás uvedl, že útočil na izraelská vojenská letiště: „Základny, na které cílily Kásamovy brigády, jsou Chacor, Chacerim, Nevatim, Tel Nof, Palmachim a Ramon.”

Raketová palba začala kolem osmé večer a pokračovala do dvou do rána. Nikde, ani na základnách, nejsou hlášené žádné škody ani zranění. Proti raketám opakovaně zasáhl systém Železná kopule. Palba byla obnovena kolem páté ráno.

Nálety na Gazu

Izraelské letectvo útočilo po celou noc po celé oblasti Pásma. Podle palestinských zdrojů si útoky vyžádaly několik obětí a mnoho zraněných. Letectvo uvedlo, že večer útočilo na šest odpalovacích zařízení i na buňku Hamásu odpalující minometné granáty z areálu školy v Gaze.

Intenzivní nálety na Gazu pokračují, vzniká humanitární krize

Blízký a Střední východ

Jednání o příměří

Francie uvedla, že předložila ve spolupráci s Egyptem a Jordánskem Radě bezpečnosti nový silnější návrh vyzývající k příměří. Otázkou je, jak se k němu postaví USA, zda jej nebudou vetovat.

Svítá naděje na příměří mezi Hamásem a Izraelem, tvrdí Egypt

Blízký a Střední východ

Dál pokračují snahy Egypta o zprostředkování příměří. Zda se ho dosáhne od čtvrtečního rána, není jasné.

Střety v Izraeli

Vážné střety mezi Palestinci a Araby se v úterý večer rozhořely na území Izraele, zejména na okupovaném Západním břehu Jordánu a v Jeruzalémě. Byl při nich zabit Palestinec a zraněno 70 dalších. Šestnáct z nich bylo zraněno ostrou municí, kterou použila izraelská armáda u Ramalláhu. Zranění jsou i dva izraelští vojáci.

Izraelce zabila protitanková střela vypálená z Gazy, na Izrael mířilo přes tisíc raket

Blízký a Střední východ

Stovky Palestinců pálily pneumatiky a házely kameny taky v Nábulusu, Betlému a Hebronu. V Jeruzalému bylo proti demonstrantům ve čtvrti Šajch Džarrách nasazeno vodní dělo. Právě v této čtvrti mají být vystěhovány čtyři arabské rodiny z domu patřícímu židovskému majiteli. Došlo i k potyčkám u Damašské brány u vstupu do hradeb jeruzalémského Starého Města.

Ostřelování Izraele raketami začalo minulé pondělí. Hamás tvrdí, že to bylo kvůli tvrdým střetům mezi Palestinci a Židy v Izraeli.

Reklama

Výběr článků

Načítám