Hlavní obsah

Egyptský exprezident Mubarak je volný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira
Aktualizováno

Někdejší prezident Egypta Husní Mubarak byl v pátek propuštěn z domácího vězení. Naplnil se tak verdikt nejvyššího soudu, který 2. března Mubaraka definitivně zprostil viny. Exprezident čelil obvinění z podílu na smrti protestujících, kteří zemřeli při protivládních demonstracích před šesti lety. Další trest si už Mubarak odpykal ve vazbě.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Egyptský exprezident Husní Mubarak na archivním snímku

Článek

Bezpečnostní složky v roce 2011 při snaze potlačit povstání proti tehdejšímu prezidentovi zabily okolo 900 lidí. Egyptská prokuratura následně Mubaraka obvinila z toho, že byl jakožto nejvyšší velitel a autokrat za smrt protestujících přímo odpovědný.

V roce 2012 soud shledal 88letého Mubaraka vinným a uložil mu doživotní trest vězení. Politik, který je prakticky od svého svržení upoután na lůžko, se ale odvolal a uspěl.

V lednu roku 2016 byl rovněž Mubarak i se svými dvěma syny Alou a Gamálem pravomocně odsouzen ke třem rokům vězení za korupci. Jelikož ale strávil déle než tři roky ve vazbě ve vězeňské nemocnici, může nyní na svobodu.

Reklama

Související články

Egyptského exprezidenta Mubaraka propustí

Egyptský veřejný žalobce v pondělí rozhodl, že někdejší egyptský prezident Husní Mubarak, který byl svržen v roce 2011 během takzvaného arabského jara, bude...

Výběr článků

Načítám