Hlavní obsah

Egypt a Saúdská Arábie vytvářejí osu, Izrael je znepokojen

– Jeruzalém/Káhira

Káhira a Rijád během posledních pár dnů upevnily své vazby. Egypt dokonce předal Saúdské Arábii dva sporné ostrovy, aby se posílil vliv nového sunnitského mocenského centra na Blízkém východě, které je sice obráceno proti Íránu, přesto však důvodně znepokojuje Izrael. Nový blok totiž může kontrolovat Rudé moře.

Foto: Reuters

Egyptský prezident Abdal Fattah Sísí (vlevo) a saúdskoarabský král Salmán

Článek

V rámci balíku dohod předal Egypt Saúdům dva ostrůvky v Rudém moři, Sanáfír a Tiran, po němž je pojmenována Tiranská úžina. To může mít dopad na Izrael, varoval v listu The Jerusalem Post plukovník ve výslužbě Šaul Šaj, který stojí v čele izraelského Institutu pro politiku a strategii.

Upozornil, že nově vzniklá osa může vést vzhledem k současnému zapojení Saúdské Arábie do bojů v Jemenu k ovládnutí klíčového průlivu Bab al-Mandab, spojujícího Rudé moře s Adenským zálivem: „Saúdy vedená koalice (bojující i v Jemenu proti šíitským Húsíům), která zahrnuje Egypt, má takřka úplnou kontrolu nad Rudým mořem od vstupu do něj v průlivu Bab al-Mandab až po Suezský průplav,“ uvedl plukovník.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

průliv Bab al-Mandab

„Nemyslím si, že by Saúdská Arábie uzavírala Rudé moře Izraeli,“ dodal Šaj. Podle něj je však v novém nepředpokládaném geopolitickém uspořádání nutné, aby Izrael v oblasti znovu přehodnotil svou politickou strategii a zajistil bezpečnost. Pro izraelské lodě je Rudé moře branou do Indického oceánu. Když Egypt v roce 1967 zablokoval Izraeli Tiranskou úžinu, stalo se to jednou z rozbušek šestidenní války.

Jerusalem Post zároveň upozorňuje, že nový blok může také blokovat cestu íránských lodí plujících do Jemenu i Eritreje, Súdánu a Džibuti.

Saúdská Arábie považuje Egypt za klíčového partnera ve snaze vytvořit koalici spřátelených sunnitských muslimských států proti rostoucímu regionálnímu vlivu šíity vedeného Íránu. Saúdská Arábie spolu s dalšími bohatými zeměmi Perského zálivu v posledních letech podporuje Egypt miliardami dolarů. Nyní Rijád zvolil novou strategii investičních dohod, aby byla finanční pomoc Egyptu ve formě návratných investic.

Dohody Egypta a Saúdské Arábie

V pondělí Egypt a Saúdská Arábie podepsaly dohodu o založení společného investičního fondu v objemu 16 miliard dolarů (zhruba 380 miliard Kč). Obě země o víkendu rovněž uzavřely další dohody o investicích, mimo jiné o saúdské podpoře svobodné ekonomické zóny na poloostrově Sinaj, uvedla egyptská státní televize.

Dohody byly podepsány v sobotu v Káhiře za přítomnosti saúdskoarabského krále Salmána a egyptského prezidenta Abdal Fattáha Sísího. Salmán je na několikadenní návštěvě Egypta a v neděli oznámil, že mezi Saúdskou Arábií a Egyptem bude vystavěn most přes Rudé moře.

„Dohodl jsem se s prezidentem Sísím na vybudování mostu, který bude spojovat obě země. Tento historický krok k propojení afrického a asijského kontinentu je změnou, která posune obchod mezi oběma světadíly na dosud nevídanou úroveň,” řekl král Salmán. [celá zpráva]

Foto: Novinky.cz, Mapy.cz

Možná trasa mostu přes Rudé moře mezi Saúdskou Arábií a Egyptem

Reklama

Výběr článků

Načítám