Hlavní obsah

Děsivé záběry: Izraelské rakety srovnaly výškovou budovu se zemí

– Gaza • Aktualizováno

Izraelské rakety zasáhly v sobotu odpoledne budovu v Gaze, kde měla kanceláře agentura AP a katarská televize Al-Džazíra. Celý útok zachytila kamera, výšková budova se sesunula k zemi jako domeček z karet. Díky předchozímu varování byl nicméně objekt předem evakuován.

Živě: Vzájemné bombardování Pásma Gazy i Izraele pokračuje Video: Steadycamline, Reuters

 
Článek

Před tímto útokem izraelská armáda v předstihu varovala, takže objekt, kde bylo i mnoho bytů a dalších úřadoven, byl včas vyklizen. Útok by si tak neměl vyžádat žádné lidské oběti.

Budovu v Gaze, kterou v sobotu Izrael bombardoval, podle izraelské armády využívalo vojenské křídlo Hamásu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po izraelském náletu na Gazu se zřítila výšková budova, kde sídlila světová médiaVideo: AP

Infrastruktura v Pásmu Gazy, které od nástupu radikálů z Hamásu k moci blokuje Izrael a Egypt, se dostává do stále zoufalejšího stavu. Podle OSN obyvatelé tohoto území musejí každý den počítat s osmi- až dvanáctihodinovými výpadky dodávek elektrické energie, nejméně 230 000 z nich má omezený přístup k vodě. Na hustě obydleném území žijí dva miliony lidí, většinou potomci uprchlíků z dnešního Izraele.

V izraelském městě Beerševa v sobotu podle policie střepina rakety zasáhla dům. Poškodila ho, nikdo ale neutrpěl zranění. Cílem útoků se staly také Aškelon a Ašdod. Poplašné sirény se rozezněly i v Tel Avivu, z jihu města se ozývaly výbuchy. Mluvčí policie informoval, že po výbuchu rakety zemřel 50letý muž na telavivském předměstí Ramat Gan. Hospodářská metropole Izraele se terčem silného raketového ostřelování stala také v noci na středu.

V pátek pozdě večer kdosi hodil zápalnou bombu do bytu arabské rodiny v Tel Avivu, přičemž 12letý chlapec utrpěl popáleniny a desetiletá dívka zranění hlavy. Ve městech obývaných Židy i Araby výtržníci v posledních dnech ničí synagogy nebo arabské obchody, mezi oběma znepřátelenými skupinami propukají pouliční bitky. Prezident Reuven Rivlin tyto nepokoje označil za občanskou válku.

Foto: Staff, Reuters

Rakety zasáhly výškovou budovu, kde měla kanceláře agentura AP.

Další oběť v Izraeli, Hamás pálí rakety takřka nepřetržitě

Blízký a Střední východ

Eskalace násilností

Násilnosti mezi Izraelem a Hamásem nyní eskalovaly nejvíce od poslední války v roce 2014. Konflikt se výrazně zostřil v pondělí večer, když Hamás a další teroristická skupina Islámský džihád začaly z Pásma Gazy ostřelovat izraelské území, na což Izrael odpověděl masivní raketovou odvetou.

Ostřelování předcházely koncem ramadánu vícedenní střety Palestinců s izraelskou policií v Jeruzalémě, městě s klíčovým významem pro obě strany. Kvůli současným bojům asi 10 000 Palestinců podle údajů OSN uprchlo ze svých domovů.

Palestinská strana hlásí zatím 140 mrtvých, Izrael na své straně registruje devět mrtvých. Agentura Reuters informovala, že Egypt do Gazy vyslal deset sanitek, aby do egyptských nemocnic odvezly lidi zraněné při izraelských útocích.

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Výšková budova se zřítila jako domeček z karet.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám