Hlavní obsah

Britská vláda čelí kritice kvůli dodávkám zbraní do Saúdské Arábie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Kvůli pokračujícím dodávkám zbraní do Saúdské Arábie kritizuje britskou vládu charita Oxfam. Upozorňuje, že mohou být použity v občanské válce v Jemenu, kde vládu prezidenta Abda Rabbúa Mansura Hádídho v boji se šíitskými Husíi vojensky podporuje koalice arabských zemí vedená Saúdy.

Foto: MSF/Lékaři bez hranic

Nemocnice Abs po náletu

Článek

Britská vláda čelila opakovaně výzvám, aby zakázala vývoz zbraní do Saúdské Arábie. Vládní mluvčí ale řekla, že je spokojena, že dohody s Rijádem splňují britská „exportní licenční kritéria“.

Oxfam v této souvislosti upozornil, že se Británie z entuziastického zastánce mezinárodní smlouvy o obchodu se zbraněmi stala státem, který ji „nejvíce porušuje“. Mluvčí Oxfamu Penny Lawrencová zdůraznila, že britské dodávky rozdmýchávají „brutální válku v Jemenu“, která má dopad na lidi, jež by měla smlouva chránit. „Školy, nemocnice a domy byly bombardovány v rozporu s válečnými pravidly,“ uvedla.

Smlouva stanoví standardy pro prodej konvenčních zbraní, aby se nemohly stát součástí ilegálních obchodů a nedostaly se do oblastí, kde platí embargo na dodávky zbraní, a také aby nemohly být použity k páchání válečných zločinů a porušování lidských práv. V Jemenu přitom byly opakovaně bombardovány a ostřelovány nemocnice, a to i z letadel koalice vedené Saúdskou Arábií. Naposled se terčem stalo zařízení podporované Lékaři bez hranic, už čtvrté v zemi. Celkem bylo v Jemenu bombardováno přes 70 zdravotnických zařízení. [celá zpráva]

Saúdové patří k největším odběratelům

Oxfam plánuje kvůli dodávkám Británii kritizovat i na úterní konferenci zemí, které podepsaly smlouvu o obchodu se zbraněmi.

Loni britská vláda schválila dodávky zbraní do Saúdské Arábie za 3 miliardy liber, což je o miliardu méně, než za kolik tam dodali zbraní Američané, a skoro pětkrát méně než Francouzi. I tak ale patří Saúdové k tradičně největším odběratelům britských zbraní. Od roku 2010 do konce roku 2015 nakoupili britské zbraně za 5,6 miliardy liber, mimo jiné i proudová letadla typu Typhoon a proudová cvičná letadla typu Hawk, napsal list The Independent. Oba typy mohou být nasazovány při náletech v Jemenu.

Britský ministr zahraničí Philip Hammond ujistil na konci června poslance, že udělá vše proto, aby Saúdové v Jemenu Brity dodaná letadla a britské bomby nepoužívali.

Reklama

Výběr článků

Načítám