Hlavní obsah

Brita zlynčovali iráčtí spolupracovníci, protože urazil jejich víru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Skupina pracovníků u ropného pole Rumajla na jihu Iráku tento týden napadla britského konzultanta bezpečnostní firmy G4S. Iráčané se na Brita vrhli s tyčemi i krumpáčem, protože urazil jejich víru, když z firemního auta strhl vyobrazení nejváženějších šíitských imámů, která tam iráčtí zaměstnanci umístili.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Šíitové brutálně zlynčovali v Iráku BritaVideo: Reuters

 
Článek

Na videu, které se objevilo na internetu, je vidět, jak Iráčané na muže, jehož vyvlekli z auta, dorážejí a povětšinou ho bijí pěstmi. Jeden ale má v ruce krumpáč, jiný železnou tyč. Brit měl po chvíli zkrvavenou hlavu. Někteří se snažili útočníky zastavit a incident skončil s příchodem policie.

Napadený Brit

Brit měl Iráčany rozzlobit stržením vyobrazení šíitských imámů Alího a Husajna, která věřící pracovníci umístili na firemní vůz.

O zdravotním stavu napadeného nejsou zprávy. O pomoc britského konzulátu v souvislosti s incidentem nicméně nikdo nepožádal, uvedla stanice CNN.

Šíitští muslimové v současnosti slaví svůj největší svátek ašúra. Připomínají si smrt vnuka proroka Mohameda imáma Husajna v bitvě v roce 680.

Masakr poutníků 

Svátek v Iráku provázejí útoky na šíitské poutníky. Při čtvrtečních výbuších jižně od hlavního města Bagdádu přišlo i život nejméně 41 z nich.

Nejkrvavější z čtvrtečních útoků se stal ve městě Sadíja severovýchodně od metropole. Sebevražedný útočník se tam odpálil uprostřed početné skupiny šíitů shromážděných u příležitosti začátku svátku ášúrá. Výbuch zabil nejméně 32 lidí a zranil 75. O život přišel i sebevrah.

Dvojí a téměř současný výbuch předtím postihl u stánku s občerstvením poutníky procházející městem Hafríja asi 50 kilometrů jižně od Bagdádu. Exploze podle agentury AP zabily devět osob a zranily 31 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám