Hlavní obsah

Izrael hlasuje o Netanjahuovi

Právo, ČTK, BBC, brw

Izraelci v úterý hlasují v předčasných parlamentních volbách, které jsou označovány za referendum o současném premiéru Benjaminu Netanjahuovi (69). Jeho vyzyvatelem je někdejší náčelník generálního štábu Benjamin „Benny“ Ganc (59). Ten podle průzkumů může těsně zvítězit, ale Netanjahu má větší šance sestavit koalici.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Muž u voleb ve městě Jeruzalém.

Článek

Z posledních sond, které směly být zveřejněny, vyplývá, že Gancova středopravá strana Modrá a bílá může získat 30 ze 120 křesel v parlamentu a Netanjahuův pravicový Likud 26 mandátů. V průzkumech koaličního potenciálu je to ale naopak: pravice, s níž by Likud tvořil vládu, má možnost získat 63 nebo 64 mandátů, Modrá a bílá kolem 55.

Jair Lapid, exministr financí a „dvojka“ modrobílé koalice, řekl, že získá-li jeho formace o čtyři křesla více než Likud, nic jí nezabrání sestavit vládu.

Foto: Sebastian Scheiner, ČTK/AP

Lídr Modré a bílé Benny Gantz

Vše nakonec může podle analytiků rozhodnout překvapení letošní kampaně, strana Zehut (Identita) požadující legalizaci marihuany. Její předseda Moše Feiglin se před lety proslavil, když se dožadoval práva modlit se na Chrámové hoře. Nyní jeho mix ultrapravicových názorů a snahy o legalizaci marihuany na voliče zabral natolik, že s předpokládaným ziskem pěti až sedmi křesel může rozhodnout o tom, kdo se stane premiérem.

Feiglin podle listu The Times of Israel tvrdí, že se zatím nerozhodl, koho podpoří. „Uvidí se podle povolebních vyjednávání,“ řekl Feiglin, který se netají zájmem o post ministra financí.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Izraelští vojáci, kteří plní úkoly v terénu, začali hlasovat už v předstihu.

I když se ve volbách utkají desítky stran, kromě hlavních favoritů také ultraortodoxní strany a arabské strany, okrajoví piráti či inkluzivní strana Pašut Ahava (Jednoduše láska), která hlásá smír mezi Izraelci a Palestinci, tříměsíční kampaň se soustředila hlavně na osobnosti Netanjahua a Gance.

Zkušený harcovník proti začátečníkovi

Premiér, jenž usiluje o celkem pátý a již čtvrtý po sobě jdoucí mandát, se pokoušel svého rivala vykreslit jako politického začátečníka. Do hry zapojil i své diplomatické dovednosti. Během kampaně navštívil Washington, kde od prezidenta Donalda Trumpa dostal „dárek“ v podobě amerického uznání izraelské svrchovanosti nad Golanskými výšinami, i Moskvu, kde během jednání se šéfem Kremlu Vladimirem Putinem oznámil, že Rusko pomohlo nalézt tělo izraelského vojáka, který zemřel v první libanonské válce a pohřešoval se 37 let.

Na konec kampaně vytáhl nejtěžší kalibr: slíbil rozšířit izraelskou svrchovanost i na židovské osady na západním břehu Jordánu.

Gancovi může pomoci prokurátor

Ganc se snažil těžit z korupčních kauz, kterým Netanjahu čelí. Generální prokurátor Avichaj Mandelblit už oznámil, že premiéra ve třech kauzách obviní z korupce a podvodu. V jedné jde o úplatkářství v kauze kolem telekomunikační firmy Bezeq, další dvě se týkají přijetí darů od přátel-miliardářů a jedna z nich rovněž ovlivňování novin tak, aby o Netanjahuovi psaly pozitivně. Případné procesy by šéfa Likudu připravily o premiérské křeslo. Ganc se tak během kampaně mohl Izraelců ptát, zda chtějí jít v létě či na podzim znovu hlasovat.

Do voleb jde v Izraeli 45 stran a hnutí. Aby se dostaly do parlamentu, musí získat přes 3,25 procenta hlasů. Volební účast se podle odhadů bude pohybovat kolem 70 procent z více než 6,3 milionu oprávněných voličů. K urnám se chystá i zhruba polovina izraelských Arabů.

Očekává se, že sestavování nové vlády bude trvat několik týdnů. Po minulých volbách v roce 2015 to Netanjahuovi trvalo dva měsíce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám