Hlavní obsah

Izraelci zničili Hizballáhu další tunel. Radši běžte dál, volali na libanonské vesničany

Jeruzalém

Izraelská armáda ve středu zničila další přeshraniční tunel, který podle ní vybudovali radikálové z libanonského šíitského hnutí Hizballáh. S odvoláním na sdělení armády o tom informovala agentura AP.

Foto: Sebastian Scheiner, ČTK/AP

Izraelští vojáci zkoumají tunely vedoucí z Libanonu, které vyhloubili příslušníci tamního šíitského hnutí Hizballáh.

Článek

Izrael již před pár dny oznámil, že objevil zatím pět tunelů, které údajně budoval Hizballáh s cílem dostat se přes hranice a páchat útoky v Izraeli. Nejméně dva tunely již byly zničeny.

Armáda zveřejnila videozáznam ze středeční operace. Je na něm vidět jeden z izraelských vojáků, který arabsky křičí přes hranici a varuje obyvatele libanonské vesnice, aby se drželi dál. Následuje odpočítávání, voják stiskne tlačítko a ozve se hlasitá exploze.

Hizballáh založily v roce 1982 íránské revoluční gardy. Z hnutí odporu se pak v Libanonu stala i široce uznávaná politická strana, která zasedá v parlamentu a má i zastoupení ve vládě. Za teroristickou organizaci považují některé země vojenské křídlo Hizballáhu - to vedlo s Izraelem několik konfliktů, poslední v roce 2006. Je zapojeno i do syrské války, kde stejně jako šíitský Írán bojuje na straně tamní vlády. Izrael i OSN označují tunely za porušení dohody o příměří z roku 2006.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám