Hlavní obsah

Džihádisté proti sobě, Šabáb vyhlásil válku Islámskému státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení teroristického hnutí Šabáb ve východoafrickém Somálsku vyhlásilo válku bojovníkům z takzvaného Islámského státu (IS). Informoval o tom v pátek zpravodajský server BBC, podle nějž islamisté ze Šabábu zveřejnili 42minutové video, ve kterém viní IS z „maření džihádu (svaté války) v Somálsku”.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Příslušník šíitské milice u vykopaných těl obětí Islámského státu u Sulajmánije. Ilustrační foto

Článek

Mluvčí skupiny Šabáb vyzval členy hnutí, aby napadali a vyhladili v zemi radikály z IS. Stoupence IS nazval smrtící nemocí a rakovinou.

Podle BBC páchá IS v posledních měsících v Somálsku znatelně více útoků. Důvodem jsou zřejmě letošní ztráty radikálů v Sýrii a Iráku. Ozbrojenci z IS se nyní ze severu Somálska přesunují na jih. Nebezpečí představují i v přímořském, částečně autonomním státě Puntland na severovýchodě Somálska.

Napojení na Al-Káidu

Hnutí Šabáb, napojené na globální teroristickou síť Al-Káida, usiluje o svržení prozápadní somálské vlády. V zemi pak chce zavést přísné islámské právo šaría. V roce 2011 byli islamisté ze Šabábu vyhnáni ze somálské metropole Mogadišo a posléze ztratili většinu svých bašt. Nyní kontrolují některé oblasti v jižním a centrálním Somálsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám