Hlavní obsah

Iráčtí vojáci ovládli Kirkúk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kirkúk
Aktualizováno

Irácká armáda v pondělí oznámila, že po ofenzívě proti kurdským silám zajistila kontrolu nad celým městem Kirkúk na severu země. Zdroje z ústřední vlády v Bagdádu podle serveru Al-Džazíra uvedly, že vojáci ovládli sídlo provinční vlády, což stanici BBC potvrdili svědkové na místě.

Foto: , Reuters

Irácký voják v Kirkúku třímá kurdskou vlajku obrácenou k zemi.

Článek

Armáda, kterou podle kurdského serveru Rudaw podpořily šíitské milice, zahájila útok z jižního a západního směru v noci na pondělí. Z města podle BBC uprchly tisíce civilistů. [celá zpráva]

Na dobytých místech nařídil irácký premiér Hajdar Abádí iráckým silám stáhnout kurdskou vlajku a vyvěsit tam vlajku iráckou. Irácké jednotky pak projížděly městem a odevšad stahovaly kurdské vlajky a nahrazovaly je iráckými. Jejich příchod nadšeně vítalo arabské a turkické obyvatelstvo ve městě střelbou do vzduchu.

Podle listu The New York Times vstoupila irácká vojska do města bez boje a zaujala pozice poté, co se kurdské jednotky stáhly, uvedlo irácké velení.

Operace byla podniknuta poté, co došlo k rozporům v kurdském velení, kdy opoziční Patriotická unie Kurdistánu (PUK) řekla, že její bojovníci souhlasili s tím, že otevřou cestu iráckým jednotkám. Jednotky věrné vládnoucí demokratické straně Kurdistánu tento krok odmítly a bránily se. Kurdský generální štáb v Irbílu útok na Kirkúk označil za vyhlášení války. Podle kurdské televize Rudaw šíitské milice ovládly město Tuz Churmatu, sesadily kurdského starostu a dosadily na jeho místo šíitského Araba.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Území kontrolovaná kurdskými silami

Američany vedená koalice proti Islámskému státu konflikt a násilí, které jej provází, odsoudila. Zdůraznila, že v konfliktu nebude podporovat ani jednu stranu.

Kurdské milice ovládly Kirkúk a jeho okolí bohaté na ropu během vojenského tažení proti Islámskému státu. Ústřední irácká vláda vyzvala Kurdy ke stažení před třemi týdny, když kurdské vedení neustoupilo od záměru vypsat referendum o nezávislosti, které pak podpořila drtivá většina voličů.

Kirkúk sice leží mimo irácký Kurdistán, přesto podle BBC tvoří Kurdové většinu jeho obyvatelstva. Kurdské vedení proto navzdory protestům z Bagdádu nechalo v referendu volit i místní obyvatele.

Irácká vláda považuje referendum za protiústavní a od vyhlášení jeho výsledků připravila řadu odvetných kroků, mimo jiné hrozí zatčení volební komisi. [celá zpráva]

Nátlak na Kurdy vytváří také sousední Írán a Turecko, na jejichž území rovněž žije početná kurdská komunita. [celá zpráva]

Irácký Kurdistán
Jedná se o autonomní oblast na severu Iráku. Podle irácké ústavy z roku 2005 je Irák federací tvořenou Iráckým Kurdistánem a zbytkem Iráku. Oblast zahrnuje čtyři irácké provincie: Dahú, Irbíl, Halabžu a Sulajmaníju, Kurdové si však nárokují i další území. Většinu sporných oblastí obsadili kurdští pešmergové během boje proti Islámskému státu.
Celkem požadují Kurdové území o rozloze necelých 80 tisíc km², kde žije přes pět miliónů lidí. Kurdové jsou i v Turecku, Sýrii a Íránu, všechny tyto země dávají najevo nevoli vůči kurdským snahám o samostatný stát.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám