Hlavní obsah

Ženy nemají právo být na veřejnosti odhalené, tvrdí útočník z Hurghady, který ubodal turistky

Berlín/Káhira

Právo šaría vyznával osmadvacetiletý muž, který v pátek zaútočil na turistky v egyptské Hurghadě a dvě Němky ubodal. Muž to potvrdil vyšetřovatelům během výslechu. Podle vlivného egyptského listu Aš-Šurúk měl útočník vyznávat ideologii blízkou Islámskému státu.

Foto: Reuters

Zadržený útočník z Hurghady

Článek

List Aš-Šurúk napsal, že se muž po útoku odvolával na islámské právo šaría, podle něhož ženy nemají právo vycházet ven bez doprovodu manžela, bratra či otce a mohou být na veřejnosti pouze zahalené.

Egyptská prokuratura ale stále nepotvrdila, zda šlo o terorismus, jak uváděla v sobotu německá agentura DPA s odvoláním na zdroje z egyptské bezpečnostní služby SIS. Prokuratura uvedla, že na rozhodnutí, zda šlo o terorismus, nebo běžný zločin, je příliš brzy. K útoku se zatím nepřihlásila žádná radikální skupina.

Foto: Reuters

Zneškodněný útočník z Hurghady

Egyptská tajná služba podle agentury DPA uvedla, že muž jednal na příkaz Islámského státu, který vybízel k zabíjení cizinců. Výzva se měla objevit na internetu. Útočník měl být údajně také ve styku s Islámským státem, ale ani to se dosud nepotvrdilo.  [celá zpráva]

Egyptský list Aš-Šuruk a agentura AP uvedly, že útočník mluvil německy. Když přeplaval z veřejné pláže na soukromou hotelu Zahabia, přistoupil ke dvěma německým turistkám a něco jim říkal, údajně německy. Pak vytáhl nůž a ubodal je. [celá zpráva]

Podle bezpečnostních zdrojů 28letý útočník pocházel z místa Kafr aš-Šajch, které se nachází v deltě Nilu. Studoval nebo vystudoval ekonomii. Podle listu Al-Ahrám žil před časem několik měsíců v Saúdské Arábii, která je semeništěm radikálního islámu a mnozí se tam k němu přiklonili.

Foto: Reuters

Odvážení zadrženého útočníka z Hurghady

Podle sousedů nebyl členem žádné politické nebo teroristické skupiny a v Hurghadě, kam přijel v pátek ráno autobusem, hledal práci. Hned po příjezdu si pořídil nůž, kterým odpoledne vraždil.

Oběti byly ve věku 56 a 65 let z dolnosaského Peinu. Starší žena měla pronajaté apartmá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám