Hlavní obsah

V Jeruzalémě najel náklaďák do lidí, podle premiéra útočil přívrženec Islámského státu

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém
Aktualizováno

Na promenádě Armon Hanaciv na jihu Jeruzaléma vjel do skupiny vojáků, kteří právě vystupovali z autobusu, nákladní vůz. Jeho řidič tak nejméně čtyři lidi zavraždil a patnáct dalších zranil. Palestince, který náklaďák řídil, na místě zastřelili. Úřady už incident označily za teroristický útok, informoval list Haarec. Premiér Benjamin Netanjahu se nechal slyšet, že útočil přívrženec Islámského státu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Jeruzalémě najel náklaďák do davu lidíVideo: AP

 
Článek

„Terorista vjel s nákladním vozem do skupiny lidí, která zrovna vystoupila z autobusu. Terorista byl zabit a policie v hlavním městě zvýšila bezpečnostní opatření,“ cituje list The Jerusalem Post policejního mluvčího Mickyho Rosenfelda. Palestinské hnutí Hamás útok označilo za heroický čin.

Záchranáře čekal na místě činu hrůzný pohled.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Vyšetřovatelé na místě útoku, kde Palestinec najel nákldním vozem do skupinky izraelských vojáků, kteří v Jeruzalémě vystupovali z autobusu. Útočník byl na místě zastřelen.

„Zahlédl jsem náklaďák, který narazil do skupiny mladých lidí, kteří zrovna vystoupili z autobusu poblíž vyhlídky na Armon Hanaciv. Asi deset lidí leželo na zemi, někteří zůstali zaklínění pod náklaďákem,” řekl deníku Jerusalem Post záchranář Landy Sharon.

Podle zástupce velitele záchranářů Jossiho Franenkela utrpělo deset lidí lehká zranění, stav čtyř lidí je středně vážný až vážný a jeden člověk je v kritickém stavu. Zranění byli rozvezeni do několika přilehlých nemocnic.

Při útoku zemřely tři ženy a také jeden muž ve věku kolem dvaceti let, sdělila policie.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Bezpečnostní složky na místě útoku.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu po návštěvě místa útoku řekl, že útočil přívrženec Islámského státu. „Máme sérii útoků a může mezi nimi být spojitost,” řekl podle agentury DPA. Narážel tak na nedávné podobné útoky v Evropě.

Jedná se totiž o stejný modus operandi, který využili přívrženci Islámského státu nejprve loni v červenci na promenádě v Nice [celá zpráva] a poté také v prosinci na vánočním trhu v Berlíně [celá zpráva].

Islámští teroristé ve svých oběžnících k útoku s velkými a těžkými auty přímo vybízejí, protože je spatřují jako nejefektivnější. Lze tak totiž bez složitého plánování a logistiky povraždit nebo alespoň zranit co nejvíce lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám