Hlavní obsah

Na bojišti u Mosulu jsou i američtí vojáci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Nejen vládní síly a milice kurdských peršmergů útočí v Iráku na Mosul ovládaný Islámským státem. Na rozdíl od předchozích ofenziv proti městům v područí sunnitských extremistů působí v přední linii také američtí vojáci.

Foto: ČTK/AP

Kurdské síly (na snímku) postupují k Mosulu od východu

Článek

Konkrétně se jedná o letecké návodčí, kteří podle mínění Pentagonu při předchozích akcích zoufale chyběli, napsal britský list The Guardian.

Nasazení vojáků do předních linií potvrdil velitel koaličních sil generál Stephen Townsend. Mají to však být irácké síly, které druhé největší město v zemi a nejvýznamnější baštu Islámského státu dobydou.

„Irák má podporu širokého spektra koaličních kapacit včetně vzdušné podpory, artilérie, zpravodajských informací, poradců a předsunutých leteckých návodčích. Jasně ale říkám, že tisíce příslušníků pozemních bojových sil, které Mosul osvobodí, jsou všichni Iráčané,“ uvedl Townsend.

Američané podle jejich velitele budou „nadále s přesností útočit na nepřítele“ (ze vzduchu).

Postup vedou Kurdové

K Mosulu v pondělí postupovali především pešmergové, kteří východně od města obsadili několik vesnic. Ze svých vozů ale vystupovali víceméně jen na hlavních cestách. Čekali totiž na pyrotechniky, kteří budou oblast postupně zbavovat nastražených min. Kromě toho Islámský stát zapálil množství ropných vrtů, aby ztížil letectvu viditelnost.

Kurdský plukovník Amozhgar Táhir podle ČTK řekl, že jeho oddíly budou osvobozovat vesnice obývané křesťany a příslušníky kurdské sekty šabak, která je odnoží šíitského islámu; Táhirovu informaci potvrdil podplukovník iráckých speciálních sil Alí Husajn. Podle něj se vláda v Bagdádu dohodla s Kurdy, že budou postupovat jako první a získají vesnice. Husajnovy jednotky naopak vyčkají "den nebo dva" v oblasti Chazár.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sebevražedný útočník najel v Mosulu do iráckého tankuVideo: AP

Počítá se s tím, že oddíly irácké armády obsadí základny v okolí Mosulu a postupně budou zužovat obklíčení. Do závěrečných bojů pak mají být nasazeny oddíly vycvičené americkými specialisty.

Bitva bude zdlouhavá

Mosul, v němž se podle OSN nachází až 1,5 miliónu civilistů, brání až 8000 bojovníků Islámského státu, který podle své agentury Amak v pondělí vyslal osm sebevražedných útočníků.

Z východu postupuje okolo 4000 pešmergů, převážně z jihu pak téměř 30 000 příslušníků vládních a provládních sil. Očekává se zdlouhavá bitva, která může trvat i několik měsíců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám