Hlavní obsah

Izrael postaví nové byty na okupovaném Západním břehu Jordánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izrael ve středu schválil výstavbu 284 nových bytů na okupovaném Západním břehu Jordánu. Navíc zpětně legalizoval stavbu 179 bytů, které byly postaveny už dříve. Uvedla to agentura Reuters.

Článek

Plánovací komise schválila plánované rozšíření tří židovských osad. Nejvíce nových bytů – 234 – má podle iniciativy Peace Now vzniknout v osadě Elkana. Byty, které byly legalizovány retroaktivně, se nacházejí v osadě Ofarim.

Izrael však podle listu Ha’arec plánuje další rozšíření. Po více než deseti letech vzniknou nové byty v Hebronu, který je dějištěm častých střetů Palestinců s Izraelci.

Mezinárodní společenství rozšiřování osad na území, které Izrael zabral během války v roce 1967, kritizuje a poukazuje na to, že je velkou překážkou pro usmíření Izraelců s Palestinci.

Rozhovory obou stran ztroskotaly před dvěma lety.

Podle červencové zprávy tzv. blízkovýchodního kvarteta, které tvoří OSN, USA, EU a Rusko, žije v osadách na západním břehu nejméně 570 000 Izraelců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám